Întâlnire cu opera la Universitatea de Vest. “Cultura formează caractere” interviu cu directorul Operei din Timișoara
”Întâlnire cu Opera – Despre arta spectacolului și fascinația muzicii” la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Artiștii Operei Naționale din Timișoara s-au întâlnit cu elevii, le-au povestit despre muzică, despre artă și cultură și, bineînteles, le-au cântat. Cei mici, fascinați de muzică și de solisti, au umplut sala la refuz.
Spectacol și fascinație miercuri, 15 ianuarie, la Universitatea de Vest din Timișoara, în Aula Magna. Evenimentul a fost deschis de Marian Popescu, directorul Departamentului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar UVT. Intrarea la eveniment a fost liberă, în limita locurilor disponibile, iar elevii de la Liceul Teoretic Recaș, Liceul Grigore Moisil,Școala Generală 30, Liceul Tehnologic Azur și Liceul Logos au umplut sala.
Directorul Operei Naționale Române din Timișoara, Christian Rudik, le-a explicat copiilor ce înseamnă vocea de tenor, soprană și bariton. ”Teatrul și opera se fac în liniște. Toate drumurile duc la operă”, a spus el.
Christian Rudik : Opera nu poate fi explicată, opera se face. Muzica, teatrul, arta nu pot fi prinse în cuvânt. Arta cuvântului e poezia, e drama. E teatrul. Noi facem teatru pe muzică. Asta e opera. Și opera trebuie să se arate copiilor așa, cu lingurița, cum putem, într-o sală care nu e de operă, pentru a-i atrage să simtă că opera e a lor și că în operă se simt acasă.
Christian Rudik: Există operă pentru copii, avem “Hansel & Gretel”. Jucăm ”Frumoasa și Bestia”. Am avut ”Motanul Încălțat”. Există repertoriu dedicat copiilor și bineînțeles că intrarea înspre operă poate fi făcută atunci pe la 10 – 11 ani către marea operă prin repertoriu de operetă și de musical.
Christian Rudik: Cum v-am spus. Prin opera pentru copii, prin operetă, prin musical se ajunge cu siguranță și la marea operă și la marele repertoriu al operei.
ȘTIRI PENTRU COPII: Credeți că pe copii îi sperie faptul că operele sunt cântate în limbi străine?
Christian Rudik: Nu ar trebui. Mai ales că opereta noi o jucăm în limba română iar opera are posibilitatea tehnică de supratitrare care funcționează și la teatrele de altă limbă decât româna. Opera se mândrește cu titrarea. De exemplu, la spectacole ca Tosca, care este și în limba română și în limba germană. Nu ar trebui să îi sperie.
Cultura formează caractere
ȘTIRI PENTRU COPII: De ce este bine ca atât cei mici, cât și adolescenții să meargă la operă?
Christian Rudik: Pentru că cultura formează caractere. Pentru că opera este dansul muzelor în jurul zeului Apollo. Pentru că opera conține toate artele și pentru că opera vorbește limbajul muzical universal.