15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale. Despre Mihai Eminescu, poetul pus pe glume
Sărbătorim astăzi Ziua Culturii Naționale. De ce azi? Deoarece reprezintă data la care s-a născut Mihai Eminescu. Cu ocazia acestei zile, în toată țara se desfășoară evenimente culturale. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă câteva dintre ele, precum și lucruri mai puțin știute despre Mihai Eminescu.
Poetul național al României s-a născut în 1850 la Botoșani și a făcut parte dintr-o familie numeroasă. Eminescu a avut șase frați și patru surori, el fiind al șaptelea copil din cei 11. Numele inițial al poetului nu a fost Eminescu ci Eminoviciu. În 1866 publică primele sale poezii în revista „Familia”, iar atunci fondatorul revistei, Iosif Vulcan, îi schimbă numele. Cea mai reprezentativă operă a poetului este fără doar și poate „Luceafărul”. Mihai Eminescu a muncit la această poezie zece ani, iar în 1883 a fost publicată. Marele poet s-a stins din viață tot într-o zi de 15, iunie de această dată, a anului 1889.
Lucruri puțin știute despre Mihai Eminescu
Un lucru de care foarte puțină lume știe este că revista „Familia” încă există și astăzi. Ea este considerată una dintre cele mai valoroase publicații românești și poate fi cumpărată de aici. Un alt lucru puțin știut este că prin intermediul aceleași reviste a debutat și scriitorul George Coșbuc.
Mihai Eminescu era deseori pus pe glume. Cel mai mult îi plăcea să îl sperie pe tatăl său. Aducea șerpi din pădure, îi punea în curte și îl chema afară. Râdea în hohote când vedea reacția pe care o avea tatăl său.
Eminescu a predat germană la Institutul Academic din Iași aproximativ un an. Se pare că elevii nu au fost mulțumiți de el și au făcut grevă pentru a-l schimba.
Plăcerile lui erau fumatul și fotbalul. În cartea „Amintiri despre Eminescu”, Theodor V. Ștefanelli spune că iubea să joace fotbal. Pe de altă parte, Eminescu întorcea privirile doamnelor și știa cum să le cucerească. Poezia „Pe lângă plopii fără soț” se pare că a fost scrisă cu gândul la Cleopatra Leca Poenaru. Ea era verișoara lui Ioan Luca Caragiale și locuia pe strada Cometa nr. 6 unde numărul plopilor era impar.
Ziua Culturii Naționale sărbătorită în mai multe orașe din țară
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad dă startul noului proiect „Seara de poezie”. Primul spectacol va avea loc astăzi, începând cu ora 19,00 în sala 30/3. „Am ales Ziua Culturii Naționale, această zi esențială pentru fiecare dintre noi, pentru a lansa un proiect dedicat poeziei. Este vorba despre o serie de recitaluri pe care intenționăm să le aducem în fața publicului în fiecare lună. Demersul nostru, inițiat de actrița Oltea Blaga, are menirea de a reda publicului, bucuria întâlnirii cu versurile, cu această atât de frumoasă și profundă formă de exprimare umană”, spune Bogdan Alexandru Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
La Timișoara poeziile lui Eminescu proiectate în Piața Libertății
Începând cu ora 19,00, Teatrul Național din Timișoara vă așteaptă la Studio „Uțu Strugari”. Aici va avea loc spectacolul „Eminul meu iubit”, regizat de Sabin Popescu. Actorii Iuliana Crăescu și Romeo Ioan pun în scenă corespondența dintre Eminescu și Veronica. Biletele pot fi cumpărate fie de la agențiile Teatrului Național, fie online de aici.
Tot la Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș vă îndeamnă să mergeți, în această seară, în Piața Libertății. Aici, începând cu ora 18,00, pe clădirea fostei garnizoane vor fi proiectate timp de o oră poezii scrise de Mihai Eminescu.
Teatrul Arlechino Brașov sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin cea de-a zecea ediție a zilei porților deschise. Începând cu ora 09,00 și până la 16,00 sunteți așteptați să luați parte la diverse activități, prezentări și spectacole. Copiii vor putea interacționa cu actorii și păpușile din spectacolul „Cine a furat fulgii de nea?”. De asemenea, actorii vă vor prezenta teatrul. Veți putea vedea atelierul de tâmplărie și croitorie, sala de repetiții, magazia de decoruri, cabina actorilor etc. Intrarea este gratuită. Un alt spectacol pentru copii este oferit de Centrul Cultural Reduta din Brașov. Reprezentația „Făt-Frumos din Lacrimă”, realizată după basmul lui Eminescu, îi așteaptă pe copii începând cu ora 17,00. Costul biletului este de 10 lei.
În Capitală, cu ocazia acestei zile, Opera Națională București organizează două tururi gratuite. Unul dintre ele începe la ora 12,00, iar următorul la 13,30. Cei dornici sunt așteptați în foaierul (holul) Operei. Mai spre seară bucureștenii pot lua parte la un „Recital de muzică și poezie”. Acesta începe la ora 19,00 și va avea loc în sala „Iosif Naghiu” a Teatrului Dramaturgilor Români. De asemenea, Biblioteca Metropolitană București susține în filialele sale numeroase ateliere, expoziții de carte și cluburi de lectură.