O nouă săptămână, o nouă zi de marți, o nouă fobie. Anatidaephobia este frica că de undeva te privește o… rață sau o gâscă. Denumirea vine din greacă unde „anatidae” înseamnă rață, gâscă sau alte păsări de apă și „phobos” care înseamnă frică.
Deși este amuzant și totodată ciudat, sunt persoane care se confruntă cu această frică. Lor nu le este teamă de faptul că ar putea fi atacați de o rață sau o gâscă. Le este frică de simplul fapt că una din ele ar putea să îi privească de undeva. Acești oameni trăiesc într-o stare de neliniște permanentă. Asta pentru că au impresia că oriunde merg în lume, de undeva, sunt priviți de o rață sau de o gâscă. În cazuri extreme cei care au anatidaephobie ar putea refuza să iasă din casă. Lucru care le-ar afecta viața socială.
Cauzele anatidaephobiei, la fel ca majoritatea fobiilor, pot avea rădăcini în copilărie. În cazul acesta, este știut faptul că aceste păsări pot fi violente uneori, chiar fără motiv. Poate și voi ați avut o experiență în copilărie în care ați fost fugăriți de o gâscă. De asemenea, pe unii îi sperie sunetul pe care îl scot aceste păsări atunci când își lovesc aripile. De obicei, frica de gâște sau rațe se rezolvă în timp, iar acolo unde ea rămâne este vorba de anatidaephobie.
Simptome și tratament
Cei care se tem de faptul că sunt priviți de aceste păsări prezintă câteva simptome. Persoanele cu o astfel de fobie devin agitați, încep să transpire, să tremure și chiar să plângă. Uscăciunea gurii, senzația de sufocare și dificultatea de a înghiți pot fi alte simptome prezente. De asemenea, ei simt că nu se pot mișca, sunt amețiți, au dureri în piept și pot chiar leșina. La nivel psihic, persoanele afectate de această fobie se gândesc că ar putea fi prinși și că ar putea muri.
Din fericire, anatidaephobia, frica de faptul că te privește o rață sau o gâscă, poate fi tratată la fel ca alte fobii. Chiar dacă sunt conștiente de faptul că teama lor este irațională, persoanele afectate nu pot controla această problemă. Rezolvarea vine din partea medicilor specialiști, adică psihologii. În urma unei consultații, în funcție de cât de accentuată este fobia, medicul va recomanda un tratament. Uneori nu este nevoie de administrarea de medicamente pentru a scăpa de fobie. Poate fi suficient să o înfruntăm.