Un gândac stă în calea autostrăzii Sibiu – Pitești!
Se pare că un gândac simpatic stă în calea autostrăzii Sibiu – Pitești. De ce ? Pentru că este una din speciile amenințate. Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, vorbește despre scrisoarea pe care Guvernul României a primit-o de la Comisia Europeană (CE). Scrisoarea cere clarificări cu privire la câteva aspecte de mediu în ceea ce privește proiectul de infrastructură.
Mica insectă care împiedică construirea autostrăzii este „morimus funereus” sau, cum mai este numit, gândacul croitor al stejarului. El face parte din familia coleopterelor și măsoară 20 – 35 mm. Este de culoare neagră, iar pe elitre are pete de un negru mai intens. Spre deosebire de restul insectelor din această familie, acest gândac nu poate zbura. Este un coleopter saproxilic, adică iubește lemnul putrezit sau în proces de putrezire. Această denumire vine din greacă unde „sapros” înseamnă „în putrefacție”, iar „xylon” înseamnă „lemn”.
Deși sunt numiți gândaci croitori ai stejarului, aceștia pot fi întâlniți și în alți arbori. De exemplu: fag, molid, tei, plop, nuc, brad sau alun. Pentru ei prea puțin contează ce fel de arbore e. Important este să fie putrezit sau și mai bine, proaspăt tăiat. Acești gândaci sunt activi din primăvară până în toamnă și în special noaptea, de la ora 20,00 până la 03,00. Înmulțirea acestor gândaci necesită timp. Femela are grijă ca puii ei să fie în siguranță și depune ouăle sub scoarța trunchiurilor sau a crengilor mai groase. Larvele au nevoie de doi ani pentru a se dezvolta până să devină adulți. După alți doi ani, adulții mor.
De ce această goangă simpatică stă în calea autostrăzii Sibiu – Pitești? Vă spunem noi. Este una din speciile amenințate. Pentru a supraviețui, această insectă are nevoie de lemn putrezit. Acest lucru este mai greu deoarece arborii care încep să putrezească sunt tăiați. Prin aceste demersuri, Comisia Europeană are grijă ca această specie de gândac să nu dispară.
Replici între miniștri
Fostul ministru Răzvan Cuc spune că proiectul a avut acord de mediu și se întreabă de ce nu se face publică acea scrisoare. Asta pentru a arăta faptul că finanțarea autostrăzii Sibiu – Pitești este suspendată până când Comisia Europeană primește răspunsuri. „Dacă erau sinceri și transparenți, întreb și eu pentru românii care își doresc această autostradă, de ce nu fac publică această notificare transmisă de Comisia Europenă? Să vedem și noi ce conține scrisoarea!….Acolo se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată!”, a scris Răzvan Cuc pe Facebook.
Un răspuns la această postare vine din partea actualului ministru al transporturilor, Lucian Bode. El spune că nu este vorba de suspendarea proiectului. „Cei care fac afirmații ar trebui să știe că proiectul SIBIU – PITEȘTI nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii SIBIU-PITESTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numește scrisoare de observații”, scrie Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.
Dicționar
Coleoptere: ordin de insecte cu patru aripi dintre care cele două superioare (elitre), întărite, au rol de protecție pentru celelalte două, care sunt subțiri, membranoase și servesc la zbor
Elitră: fiecare dintre cele două aripi externe anterioare, tari și chitinoase ale unor insecte, care servesc la apărarea aripilor moi, posterioare