Când pot primi copiii un smartphone? Ce spun părinții, ce sfătuiește psihoterapeutul
Când pot primi copiii un smartphone? Putem conduce o mașină la vârsta de 18 ani și din acel moment răspundem de alegerile noastre. Dar ce facem când suntem încă mici și ne dorim ceva ce nu ne putem permite să ne luăm singuri. Da, vom vorbi despre tehnologie, mai exact despre telefoanele mobile și despre vârsta potrivită la care un copil poate primi un astfel de gadget.
Când pot primi copiii un smartphone? Aceasta decizie le revine părinților. E destul de greu pentru ei, luând în considerare toate circumstanțele. Tehnologia a evoluat foarte mult și deși un smartphone poate părea un obiect inofensiv, acesta vine cu câteva riscuri pe care părinții, în primul rând, și le asumă pentru copilul lor.
Deci, care este vârsta potrivită pentru a dărui unui copil un telefon? Pentru a lua această decizie, părinții, împreună cu cel mic, trebuie să ia în considerare câteva aspecte importante. ȘTIRI PENTRU COPII vă ajută să vă dați seama când e momentul potrivit.
Ce spune psihologul
Pentru a afla mai multe informații, am vorbit cu Ingrid Schiffer, psiholog psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România.
„Telefoanele mobile sau în general mediul digital creează dependență. Ele sunt folosite cum a fost folosit televizorul pe vremuri. În mare parte, ca rol pentru babysitter. Astfel încât copilul petrece mai mult timp în mediul digital, pe telefon, la televizor, decât cu părinții. Sunt multiple motive pentru care eu nu recomand ca cei mici să fie lăsați cu dispozitive mobile până la o vârstă suficient de mare la care să poată folosi acele dispozitive în scopul lor. Adică pentru a comunica, pentru a culege informații. Copiii își satisfac nevoi fundamentale de atașament sau încearcă să le satisfacă prin aceste mijloace, într-un mod absolut nesănătos.
La nivelul creierului, acesta fiind în dezvoltare, cu cât stă mai mult în fața unui dispozitiv scade sensibilitatea receptorilor de dopamină. Dopamina este hormonul fericirii, cel care este implicat în adicții, adică creează dependență” , ne-a spus Ingrid Schiffer.
Responsabilitatea
Este copilul responsabil? Înțelege atât riscurile, cât și beneficiile unui astfel de gadget, sau își dorește un telefon mobil doar pentru a fi „cool”? Dacă cel mic înțelege costurile unui telefon, riscurile la care se poate expune, dar și cum poate folosi tehnologia în folosul lui, atunci acela este momentul în care cel mic poate primi un telefon. În momentul în care a devenit responsabil. Pe cât se poate fi de responsabil un copil.
Maturitatea
Prin maturitate putem înțelege și responsabilitate, dar copilul trebuie să înțeleagă unele lucruri cu calm și să poată lua o decizie corectă în orice situație. Trebuie să înțeleagă că mediul online poate fi și periculos și trebuie să fie mereu precaut.
Siguranța
Dacă copilul este deja independent, pleacă și vine singur de la școală, atunci ar putea primi un telefon prin care să fie mereu în contact cu părinții. Este un beneficiu adus de un telefon, astfel copilul poate rămâne în contact cu părinții, iar aceștia din urmă vor ști mereu unde se află cel mic.
Părerile părinților
Echipa noastră a cerut și câteva păreri de la părinți pentru a afla când consideră că este potrivit să le ofere un telefon mobil copiilor.
„Sincer, nu știu dacă este neapărat o vârstă optimă pentru a oferi un telefon copilului. Probabil momentul oportun e atunci când efectiv are nevoie de el. În momentul în care începe să meargă singur în diverse locuri unde nu-l poți însoți tu sau un alt adult. În momentul în care ai nevoie să dai de el și trebuie să ai o modalitate sa vorbești cu el peste zi dacă e cazul. Și mai mult ar fi momentul în care e capabil să se oprească din butonat de unul singur, dar asta e destul de greu” , ne-a spus Neta F., mama unei fetițe de 9 ani.
Ionela S. , mama unei fetițe de 11 ani, ne-a povestit că „normal ar fi ca un copil să primească un telefon mobil după vârsta de 10 ani, când este destul de matur și nu este tentat doar de jocuri”.
„Eu i-am cumpărat copilului cel mare un telefon acum două săptămâni. În aprilie împlinește vârsta de 10 ani. Nu a mai avut până acum”, ne-a relatat Elena D., mama unui băiețel de 9 ani.
Pe de altă parte tații sunt puțin mai exigenți. La întrebarea de mai sus Ciprian ne-a răspuns că nu există o vârstă potrivită pentru copii, ci că trebuie să merite un smartphone. „Depinde de capacitatea copilului de a înțelege telefonul. Fiica mea înțelege că telefonul e util pentru cunoaștere (…) Google pentru teme, de exemplu sau Youtube pentru distracție”, a mai spus Ciprian C. , tatăl unei fetițe de 12 ani.
„Între 16 – 18 ani. Ar trebui o lege care să interzică copiilor telefoanele”, ne-a declarat Renato C, tatăl unei fete de 16 ani.
Deși părerile sunt împărțite între părinți, am aflat de la reprezentanta Media Galaxy din Timișoara, Alina Dekany, că în decembrie au crescut foarte mult vânzările la telefoane mobile tip smartphone. “Multe dintre ele au fost cumpărate pentru a fi oferite cadou copiilor”, ne-a spus Alina Dekany.
Fii smart cu smartphone
Dacă cei mici primesc un astfel de gadget de la o vârstă fragedă, atunci trebuie să existe și un set de reguli. Un astfel de obiect ne poate captiva și distrage atenția foarte ușor. Fie că pierdem timpul jucându-ne sau conversând cu prietenii, este mult mai important să facem asta în viața reală. De aceea, trebuie să îi educăm pe cei mici dinainte să le oferim un telefon. Ei trebuie să înțeleagă că nu ne putem trăi viața „în telefon”. De asemenea, noi deținem telefonul, nu el pe noi.
În concluzie, această decizie trebuie luată după o discuție prietenească între părinte-copil. Nu există vârsta potrivită pentru unele decizii.
Dicționar
Smart: deștept (din engleză)
Smartphone: telefon inteligent (din engleză)
Cool: mișto, tare, interesant (din engleză)
Gadget: obiect ingenios cu mai multe întrebuințări în gospodărie și în viața de zi cu zi (în acest context – telefonul mobil )