V-ați imaginat că sunt cunoscute toate stelele de pe cer? Sau credeați că doar NASA mai poate descoperi corpuri cerești? Nu e chiar așa. Cercetătorii de la Bârlad tocmai au anunțat, marți, că au făcut o descoperire fabuloasă. A fost descoperită o nouă stea. I-au dat și nume. ȘTIRI PENTRU COPII a aflat cum a fost posibil acest lucru.
Acest an începe cu vești fantastice. La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a avut loc o descoperire extraordinară. A fost descoperită o nouă stea, iar aceasta a fost ”botezată” Bârlad V1. V vine de la faptul că este o stea variabilă. 1 – de la faptul că e prima stea variabilă descoperită de ei. Specialiștii explică ce este aceea.
”O stea variabilă este o stea la care luminozitatea variază. Aceste stele sunt de mai multe tipuri și sunt clasificate astfel: stele variabile intrinsec, variabile pulsante, variabile eruptive, variabile explozive, variabile extrinsec, variabile optice sau de eclipsă și variabile de rotație. Steaua noastră, Bârlad V1, face parte din clasa spectrală A7V și variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute. Bârlad V1 este situată la o distanţă de aproximativ 4000 ani lumină în dreptul constelației Perseus”, a explicat muzeograful Ciprian Vîntdevară.
Observatorul Astronomic din Bârlad a mai făcut o descoperire la fel de importantă și în trecut. Astronomii de aici au descoperit Nova Roșie Luminoasă din Galaxia Messier 101, în urmă cu fix cinci ani.
Prima stea variabilă
Prima stea variabilă descrisă a fost steaua Mira, din constelația Balena. Aceasta a fost descrisă de David Fabricius în data de 3 august 1596. Fabricius observase variații ale luminozității astrului ceresc.
Dicționar
Constelație: grupare de stele având o configurație specifică, stabilă pe o perioadă lungă de timp;