De Sfântul Ion vă explicăm ce sunt… ionii. Pozitivi și negativi
Ce sunt ionii? Astăzi ȘTIRI PENTRU COPII vă explică ce suni ionii și cum se formează aceștia.
Cuvântul „ion” a fost inventat de Michael Faraday. Acesta a fost chimist, fizician și inventator. S-a născut în data de 22 septembrie 1791 în Regatul Marii Britanii și s-a stins din viață în data de 25 august 1867, la 75 de ani.
Ce sunt ionii?
„Ionii sunt speciile chimice care rezultă ca urmare a cedării sau a acceptării de electroni”, ne-a explicat Profesorul Conferențiar Universitar Doctor Vlad Chiriac. “Toate corpurile conțin particule foarte mici numite atomi. Acești atomi conțin, la rândul lor, electroni (particule încărcate negativ) si protoni (particule încărcate pozitiv) în număr egal. Dacă numărul electronilor nu mai este egal cu al protonilor, atomul devine ion. Există două tipuri de ioni: ioni negativi și ioni pozitivi. Ionul pozitiv are mai mulți protoni, iar cel negativ are mai mulți electroni. Ionii negativi și ionii pozitivi se formează în aer”, ne-a mai explicat profesorul de fizica Alina Demeter.
Cu alte cuvinte, ionii negativi sunt molecule care se găsesc în aer, în cantități diferite în funcție de mediu. Cei mai mulți ioni negativi există în zonele de munte, în păduri și în apropierea apelor. Acest lucru este demonstrat de cercetători. Într-un oraș există aproximativ 150 de ioni pe centimetru cub, iar la șes cifra urcă până la 400. În schimb, dacă urcăm puțin altitudinea, la munte vom descoperi că există între 800 și 1.500 de ioni negativi.
Ionii și sănătatea
Mai multe studii au arătat faptul că ionii pozitivi afectează aparatul respirator, tulburând funcțiile sistemului bronșic.
Pe de altă parte, ionii negativi sunt benefici pentru organism datorită efectelor calmante. Ionii negativi ajută ritmurile respiratorii și cardiace.
Unii ioni ne pot influența starea de bine. Mai mule cercetări au dovedit faptul că ionii negativi aduc beneficii asupra organelor corpului, creând totodată o stare de armonie.
Așa se explică de ce, când ajungem în anumite localități, starea noastră se schimbă brusc. În unele orașe ne simțim mai bine, iar în altele nu.
Dicționar
Electronul este o particulă subatomică fundamentală cu sarcină electrică negativă, care împreună cu nucleul atomic formează atomul. Când se desprinde un electron, acesta se va uni cu o moleculă vecină. Așa se transformă într-un ion negativ, iar molecula rămasă singură devine ion pozitiv. Acesta este fenomenul ionizării. Aceștia se pot găsi în soluții create prin dizolvarea unor substanțe în solvenți sau sub forma unui gaz care conține particule încărcate electric.
Particule: parte foarte mică dintr-o substanță;
Nucleu atomic: particulă centrală a unui atom;
Atom: cea mai mică parte a unui element chimic;
Soluții: amestec ce conține două sau mai multe componente;
Solvenți: compuși chimici, de cele mai multe ori lichide, dar pot fi și gaze sau solide;