În această dimineață vom vorbi despre o nouă fobie și anume clovnofobia – frica de clovni. Clovnii, claunii sau clowns (în engleză) sunt cei care fie îi distrează, fie îi sperie pe cei mici. Și mai nou, și pe cei mari.
Este greu de crezut că există oameni care se tem de alți oameni care sunt costumați și machiați caraghios. Chiar dacă nu are un istoric foarte dezvoltat și nu este foarte prezentă, această fobie totuși există. Probabilitatea de a ne întâlni cu un clovn pe stradă este destul de mică. Clovnii sunt prezenți în cea mai mare parte la spectacolele de circ, la petrecerile pentru copii sau în filme. Acest lucru nu poate fi decât un motiv de bucurie pentru cei care prezintă această frică. Totuși, este important ca această problemă să nu fie neglijată, ci să fie rezolvată printr-o vizită la psiholog.
Clovnofobia – frica de clovni, face parte din grupa fobiilor specifice. Pentru a afla ce sunt fobiile specifice și ce tipuri mai există, dă un click aici. La fel ca orice altă fobie, și aceasta provoacă anxietate (neliniște) și este irațională, nu poate fi controlată. Persoanele cu clovnofobie știu că un clovn nu este un pericol real pentru ei. Chiar și așa, ei nu pot controla această frică. Cauzele clovnofobiei pot fi determinate de diverse experiențe. De exemplu, cauza clovnofobiei poate avea legătură cu o experiență neplăcută din copilărie. De asemenea, este posibil ca frica să fie preluată de la altcineva apropiat căruia îi este frică de clovni.
Conform unui studiu realizat de Fearof.net, femeile sunt mai afectate de această fobie decât bărbații. În ceea ce privește vârsta, cei mai mulți au fie sub 18 ani, fie până la 34 ani. Nu există date exacte cu privire la numărul celor care se confruntă cu această fobie. Totuși, cei de la Coulrophobiafacts.com estimează că aproximativ 12% dintre adulții din SUA au clovnofobie.
Clovnofobia afectează în special copiii
Clovnofobia este una dintre fobiile comune în rândul copiilor. Ea se manifestă în special la copiii între doi și șapte ani. După spusele psihologilor, copiii mai mici de 4 ani se sperie de clovni pentru că nu îi recunosc. Le este frică pentru că fețele clovnilor sunt necunoscute de ei până atunci, nu le sunt familiale. Ei bine, o astfel de experiență poate provoca mai târziu clovnofobia.
Este important de știut că nu orice frică pe care o are copilul este neapărat fobie. Vorbim despre fobie în momentul în care frica devine tot mai intensă și persistă în timp. De asemenea, atunci când este vorba despre o fobie apar și simptomele. De exemplu, o persoană care are fobie de clovni, se va schimba radical în prezența lor. Ea va începe să transpire, să tremure, să respire mai greu sau să aibă senzații de sufocare. Totodată pot apărea și greața, pulsul neregulat, durerile în piept sau valurile de căldură și frig.
Această fobie își pune amprenta și la nivel comportamental. Cel în cauză va avea intenția de a pleca și este posibil să nu poată. Asta pentru că apare și senzația de blocaj, adică va avea impresia că este blocat în acel loc, că nu poate pleca. Bineînțeles că în astfel de cazuri frica se accentuează și apar atacurile de panică, țipetele, plânsul și chiar leșinul.