Între marile sărbători ale anului un loc de seamă îl ocupă cea din data de 6 ianuarie. Astăzi, poporul român sărbătorește Boboteaza – Botezul Domnului. Ea a fost numită așa încă de strămoșii noștri. În termeni grecești, Boboteaza mai este numită „Epifania” (arătarea) sau „Teofania” (arătarea sau descoperirea lui Dumnezeu). Boboteaza – pe înțelesul tuturor.
Această sărbătoare a fost stabilită de biserică încă din secolul al III-lea sau chiar mai înainte. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători. Ea se numără printre cele 12 Praznice Împărătești (cele mai importante sărbători ale anului bisericesc). Este bine de știut faptul că până la sfârșitul secolului al IV-lea, odată cu Boboteaza se sărbătorea și Nașterea Domnului. Atunci s-a făcut separarea lor mutându-se sărbătoarea Nașterii, Crăciunul, în ziua de 25 decembrie.
Unul dintre cele mai știute obiceiuri care încă se practică este aruncatul crucii în apă. Acest obicei este dedicat bărbaților. Ei sunt cei care trebuie să găsească crucea din apă aruncată de preot. Se spune că cel care o găsește primul va avea noroc tot anul. Mai demult, bărbatul care găsea crucea era foarte bine văzut și primea multe daruri de la domnitorul țării.
Ce sărbătorim și ce se întâmplă de Bobotează
Astăzi poporul român sărbătorește Boboteaza care semnifică botezul Mântuitorului Iisus Hristos. El a fost botezat în râul Iordan de către Sfântul Ioan. De aici se trage o altă sărbătoare a poporului român și anume Sfântul Ioan Botezătorul. Pe el îl prăznuim (sărbătorim) mâine, în data de 7 ianuarie.
„Praznicul de azi ne aduce aminte de Botezul Domnului în Iordan făcut de Sfântul Ioan. Botezul s-a petrecut pe când Iisus avea 30 de ani. Aceasta era vârsta considerată de evrei ca un fel de majorat când fiecare putea să învețe în public. Cu adevărat mare este sărbătoarea de astăzi, căci pentru prima dată ni se arată la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. După cum spuneam, Fiul este botezat în Iordan de către Ioan. Atunci, Tatăl din ceruri spune: „Acesta este Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit”. În timpul botezului Duhul Sfânt se pogoară (coboară) ca un porumbel alb peste Iisus Hristos”, povestește preotul Mînea Vasile pentru ȘTIRI PENTRU COPII. Acesta este, deci, momentul în care oamenii au aflat că cel botezat era de fapt Fiul lui Dumnezeu.
În această zi preoții sfințesc toate apele pământului: „Biserica noastră a rânduit ca în această zi preoții să săvârșească și așa numita „Agheasmă mare” sau „Feștania mare” , slujbă care se face numai cu prilejul acestui praznic dumnezeiesc. Este una dintre cele mai frumoase și mai înălțătoare slujbe prin care retrăim Botezul Domnului. Tot de Bobotează, preoții merg să sfințească casele credincioșilor”, ne mai spune preotul.