Este bine să ascultăm muzică în timp ce învățăm? Efectul Blur sau Efectul Mozart?
Muzica este frumoasă. Ne dă o stare de bine și de fiecare dată când ascultăm o melodie care ne place parcă ne înveselim instant. Dar e bine să ascultăm muzică în timp ce învățăm sau studiem?Nu ne distruge concentrarea? ȘTIRI PENTRU COPII vă răspunde la această întrebare.
Dacă v-ați pus vreodată această întrebare, astăzi primiți răspunsul. Este bine să ascultăm muzică în timp ce învățăm?
Efectul Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart a fost un compozitor austriac. El a fost unul dintre cei mai talentați creatori în domeniul muzicii clasice. Efectul Mozart reprezintă o serie de modificări pe care muzica compozitorului mai sus amintit le produce asupra proceselor psihice, precum capacitatea de învățare, atenția și memoria. Această idee se bazează pe mai multe cercetări care au arată că ascultarea muzicii clasice a compozitorului este benefică, astfel încât crește atenția și capacitatea de memorare.
Efectul Blur
Alte cercetări au combătut însă teoria efectului Mozart și au „declarat” că nu există legături între muzică și inteligență. Muzica ne pune doar într-o dispoziție mai bună, ceea ce duce la concentrare.
Teoria din urmă a fost întărită de cercetările efectuate în anii 1990, când a fost descoperit „Efectul Blur”. Copiii care au ascultat trupa BritPop se descurcau mai bine la teste. Cercetătorii au descoperit că „efectul Blur” este mai puternic decât „efectul Mozart” iar asta s-a întâmplat din cauza muzicii ascultate. Muzica pop le-a plăcut mai mult celor mici decât muzica clasică.
Muzica ne poate distrage
Pe de altă parte, muzica poate fi o distragere pentru cei care studiază. Unele lucrări ale cercetătorului Bill Thompson și ale unor colegi de-ai săi au urmărit să descopere care este relația dintre acești doi factori, starea de spirit și distragerea.
Participanții trebuiau să realizeze o sarcină destul de solicitantă de înțelegere în timp ce ascultă muzică.
Cercetătorii au descoperit că singura dată când participanții și-au pierdut concentrarea a fost când oamenii ascultau o piesă mai „gălăgioasă” (Shake it off – Taylor Swift).
În concluzie, este bine sau nu să ascultăm muzică în timp ce învățăm? Ca un scurt rezumat, cercetările sugerează că este bine să ascultăm muzică în timpul studiului, însă cu limite.
Dicționar
BritPop: mișcare de muzică și cultură din Marea Britanie, la mijlocul anilor 1990, care a accentuat „britanicitatea” și a produs un rock alternativ