Copiii cărora nu li se citesc povești sunt mai săraci cu un milion de cuvinte. Aflați câte cuvinte învață zilnic un copil
Cine nu citește nu se îmbogățește. Lectura de la o vârstă fragedă face diferența în dezvoltarea ulterioară a copiilor. Câte cuvinte învață zilnic un copil? Copiii cărora părinții nu le citesc povești de mici sunt mai săraci cu un milion de cuvinte!
Gaura de un milion de cuvinte
Copiii cărora părinții nu le citesc povești de mici sunt mai săraci cu un milion de cuvinte. În schimb, copiii cărora părinții le citesc cinci cărți pe zi sunt mai bogați cu 1,4 milioane de cuvinte. Acestea sunt rezultatele unui studiu care arată impactul lecturii asupra dezvoltării copilașilor. Studiul a fost realizat de Jessica Logan, profesor asistent de studii educaționale la Universitatea de Stat din Ohio, si a devenit cunoscut ca “gaura de un milion de cuvinte”.
Conform autoarei, ”Copiii care aud mai multe cuvinte vor fi mai pregătiți să le vadă tipărite atunci când intră la școală. Își vor dezvolta abilitățile de citit mai repede și mai ușor”.
Jessica Logan s-a gândit la acest studiu după ce a descoperit că o pătrime din părinții din SUA nu le-au citit niciodată copiilor. ”Faptul că atât de mulți părinți nu le citesc copiilor este șocant pentru noi. Am vrut să aflăm ce înseamnă asta pentru copiii lor”, a mai declarat ea.
Cercetătorii au lucrat cu reprezentanții Bibliotecii Metropolitane Columbia, identificând 100 dintre cele mai citite cărți pentru copii, inclusiv cărți cu imagini. Ei au ales 30 de volume din listă și au numărat câte cuvinte are fiecare. Astfel, au aflat că cele pentru copiii până în 3 ani au 140 de cuvinte, iar pentru preșcolari circa 225.
Cât li se citește copilașilor
Specialiștii au calculat, ținând cont de informațiile adunate, câte cuvinte ar auzi copilul de la naștere până la 5 ani. Au presupus că până la 3 ani ar auzi cuvinte din cărți generale pentru copii. Apoi, de la 3 ani încolo li s-ar citi cărți cu imagini. Pe urmă, au ajuns la concluzia că părinții care au declarat că nu le-au citit niciodată copiilor ar fi mințit. De fapt, aceștia au făcut-o cel puțin o dată pe lună.
Concluziile sunt temătoare pentru părinții care nu le citesc micuților. Până la 5 ani, în medie, copiii aud 4,662 de cuvinte fără să le fie citit vreodată. Dacă li se lecturează o dată – de două ori pe săptămână, 63,570 de cuvinte. De trei – cinci ori pe săptămână, 169,520 de cuvinte. Cinci cărți pe zi, 1,483,300 cuvinte. E greu de crezut că un părinte ar avea timp să citească cinci cărți pe zi unui copil. De aceea, cercetătorii au calculat cu cât se îmbogățeste un copil până la vârsta de cinci ani dacă i se citeste o carte pe zi: 290.000 de cuvinte în plus față de cele uzuale.
Autoarea studiului a spus: ”Nu este vorba despre comunicarea zilnică. Cuvintele pe care copiii le aud în cărți sunt mult mai complexe, mult mai dificile decât cele pe care le aud în conversațiile părinților sau ai altor membrii ai familiei”.
Părinții le pot citi copiilor o carte despre pinguini. Astfel, ar auzi cuvinte nefolosite într-o conversație normală.
De ce trebuie încurajat cititul?
Cititul trebuie încurajat de toți părinții. De ce?
Cititul este modalitatea prin care se realizează o comunicare excelentă între părinte și copil, între bunici și copil. Conexiunea se realizează prin atenția acordată copilului în momentul lecturii.
Printre beneficiile cititului se numără învățarea sunetelor și ritmul vorbirii și dezvoltarea limbajului.
Dezvoltarea atenției, memoriei și abilității de ascultare, stimularea imaginației și simțurilor, familiarizarea cu noi idei sunt alte beneficii.
Doar citind copiii își pot forma propria gândire. Un copil citit este un copil care nu poate fi manipulat ușor.
ȘTIRI PENTRU COPII le recomandă copiilor și părinților cititul zilnic pentru o bună dezvoltare intelectuală și personală.
Dicționar
Impact: influență a unei idei, a unei lucrări asupra unei persoane
A tipări: a reproduce pe un material texte, imagini, desene cu ajutorul unei mașini speciale