Cu toții am auzit de IQ. Fiecare părinte îşi doreşte un copil cât mai inteligent şi mai sănătos. Cuvântul IQ a fost folosit destul de des în ultimii ani, însă ce înseamnă, cum se măsoară, când și cum se testează copiii?
Inteligenţa este caracteristica principală a omului. Conform DEX, aceasta este capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior. IQ-ul (Intelligence Quotient) este modalitatea de măsurare a inteligenței umane. Aceasta este exprimată printr-un număr obţinut în urma unui test standard. Testele de inteligenţă sunt verbale sau scrise. Cele verbale presupun efectuarea mai multor tipuri de sarcini: rezolvarea de probleme de logică, teste de vocabular, desen, etc.
Majoritatea persoanelor au o inteligență medie, în jurul numărului 100. Experţii spun că persoanele care au peste 120 puncte sunt foarte inteligente, iar tot ce trece peste 130 este supradotare. Tot medicii spun că un IQ sub 70 reprezintă un retard mental, iar unul între 75-85 este ”intelect de limită”.
Inteligența moștenită și dezvoltată
Inteligența este o caracteristică moștenită în proporție de 40-60%, ceea ce înseamnă că micuții sunt înzestrați la naștere cu un potențial intelectual. Medicii spun că inteligența se poate dezvolta în mediu prin educație. Copilul are nevoie de exerciții, socializare, lectură și o serie de emoții pentru a-și cultiva inteligența. În copilărie au loc transformări majore în creierul copilului, iar memoria este extrem de bună, practic este momentul potrivit pentru a învăța.
Cel mai inteligent om din lume este Christopher Langan, un american în vârstă de 67 ani cu un IQ între 195-210. Americanul are propria lui “teorie a relației dintre minte și realitate”. În ultimii ani au apărut tot mai mulți copii supradotați atât în România cât și în străinătate, conform semana.com.
Când facem teste de inteligență?
Testele de inteligenţă se găsesc online, la cabinetele psihologilor sau cabinetele medicale specializate. Medicii spun că testele pot măsura IQ-ul începând de la 3 ani până la 90 ani, dar există o vârstă pentru o evaluare corectă. Coeficientul de inteligenţă poate varia în timp deoarece creierul se dezvoltă până la 11 ani şi astfel se modifică şi valoarea. La copii se recomandă testarea după 11 ani .
ŞTIRI PENTRU COPII a scris în trecut un articol conform căruia inteligenţa este moştenită de la mamă pe care îl puteţi citi aici. Citiți ultimele noutăți pe site-ul nostru pentru a fi bine informați. Nu uitați că și cititul dezvoltă coeficientul de inteligență.
Dicționar:
IQ: coeficient de inteligenţă
Verbală: vorbită
Retard mental:o persoană are un retard mintal dacă are coeficientul de inteligenta sub pragul de 70-75 puncte
Supradotat: cu calități intelectuale ieșite din comun, foarte inteligent