De ce oamenii în vârstă urăsc muzica nouă? Cu toții ne-am auzit cel puțin o data părinții sau bunicii spunând că muzica „de pe vremea lor” era mult mai frumoasă decât muzica de acum. Muzica a trecut prin foarte multe schimbări pe parcursul anilor și au apărut tot mai multe genuri muzicale de-a lungul timpului. Iar fiecare dintre noi are păreri diferite cu privire la muzică și nu ne plac aceleași genuri muzicale. Gusturile nu se discută. Dar nu despre asta vom povesti astăzi. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește de ce oamenilor mai în vârsta nu le place muzica nouă.
De ce oamenii în vârstă urăsc muzica nouă? Această atitudine există de foarte mult timp. Nu doar noi ne confruntăm cu aceste păreri. Și părinții sau bunicii noștri s-au confruntat cu ele. Iar noi nu vom fi mai diferiți decât ei. Vom proceda la fel cu urmașii noștri.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vom auzi adesea oameni de vârsta noastră spunând că muzica de pe vremea noastră era mai bună decât cea de acum. Am aflat că gusturile muzicale încep să se formeze încă de la vârsta de 13 – 14 ani. Când împlinim 20 de ani, aceste gusturi se blochează brusc.
Studiile arată că până la împlinirea vârstei de 33 de ani, majoritatea oamenilor încetează să mai asculte muzică nouă. Între timp, melodiile preferate lansate în perioada adolescenței fiecărui om, rămân probabil preferate tot restul vieții.
Există o explicație biologică pentru acest lucru. Capacitatea creierului de a face distincții subtile între ritmuri, acorduri și melodii stagnează odată cu vârsta. Din această cauză, pentru persoanele mai în vârstă, melodiile mai noi, mai puțin necunoscute vor suna la fel.
Efect de expunere
O lege a psihologiei sociale numită „efect de expunere” relatează că cu cât suntem mai expuși la ceva, cu atât ne va plăcea mai mult. La fel se întâmplă și cu melodiile pe care le ascultăm.
Dat fiind că în perioada adolescenței avem foarte mult timp liber, putem asculta noua muzică cât vrem, iar părinții sau bunicii noștri fiind mai ocupați nu își permit asta din cauza serviciului sau obligațiilor familiale.
În concluzie, nu este nimic în neregulă cu părinții sau bunicii noștri pentru că nu le place muzica nouă. Ei doar nu au avut suficient timp să o asculte. Pe de altă parte, totul face parte din ordinea naturală a lucrurilor.