Atenție la petarde și artificii! Interviu cu Cristian Ciocan, purtător de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România
Vedem tot mai multe știri în această perioadă despre accidente provocate de petarde și artificii. Adulții trebuie să fie atenți ce și de unde cumpără, și mai ales să fie atenți la ce fac copiii. ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu despre pericolul petardelor și artificiilor cu Cristian Ciocan, purtător de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România.
Victime și accidente
Vedem tot mai multe știri în această perioadă despre accidente provocate de petarde si artificii :
Chiar în seara de Craciun, un bărbat în vârstă de 40 de ani din Belcești, județul Iași, a murit din cauza unui gest stupid: bărbatul și-a introdus o petardă aprinsă în gură
Un bărbat din Capitală a fost dus la spital după ce câinele său, speriat de petarde, l-a mușcat
Locuitorii din Cumpăna, Constanta, sunt terorizați de câteva zile de un grup de tineri care aruncă petarde în curți. De altfel, De la începutul lunii decembrie, polițiștii constănțeni au confiscat aproape trei tone de articole pirotehnice deținute ilegal.
Oamenii legii a confiscat mii de petarde și artificii ilegale de la comercianți ambulanți, în piața din Lugoj
Polițiștii din Arad au prins în flagrant două persoane care vindeau ilegal petarde de Crăciun
Ce ne sfătuiește Poliția:
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt pericolele la care se expun copiii atunci când utilizează materiale pirotehnice?
Cristian Ciocan: Riscul de accidente deosebit de grave care pot duce la infirmități permanente sau chiar la moarte. Copiii sunt o categorie aparte și trebuie protejați nu numai de părinți, cât și de orice persoană adultă. Petardele sunt interzise cu desăvârșire prin lege, de aceea trebuie să contribuim cu toții la protejarea copiilor față de ele.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt sancțiunile pentru folosirea petardelor?
Cristian Ciocan: Sancțiunile încep de la amenzi, pe diferitele clase de materiale pirotehnice, până la închisoare, dacă acestea sunt comercializate de către societăți comerciale sau persoane neautorizate. Nu oricine poate manipula, transporta sau depozita aceste materiale, este necesară o anumită autorizație pe baza legii. Nu este permisă folosirea acestora nici de către persoanele fizice, dar nici de către persoanele juridice neautorizate.
Măsurile luate de Poliție pentru a combate acest fenomen
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce măsuri ia Poliția pentru a preveni comercializarea și folosirea petardelor?
Cristian Ciocan: Aceasta este o preocupare permanentă a Poliției Române, nu doar în această perioadă. Deși acțiuni de prevenire au loc tot anul, în perioada sărbătorilor acțiunile se intensifică. Polițistii din departamentul specializat pe combaterea armelor și a substanțelor explozibile iau măsuri prin confiscarea acestor obiecte și chiar închiderea societăților comerciale care nu respectă legea. Acesta este un fenomen care a căpătat continuitate cu diferite fluctuații. În unii ani au fost constatate mai multe fapte, în alți ani, mai puține. Asta se întâmplă și pe fondul modificărilor legislative, dar și datorită intervenției poliției. Polițiștii au, mai ales în această perioadă a anului, acțiuni punctuale și acțiuni cu caracter general la nivel național pentru a reduce cât mai mult utilizarea substanțelor pirotehnice.
Ce spune legea
Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.
Numai cu acordul autorităţilor!
Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.