De ce se sperie cățeii de artificii şi lumini? Ne explică medicul veterinar Robert Popa
Știați că unele animale, mai ales câinii, sunt atât de speriați de artificii încât încep să plângă, se ascund sau încearcă să fugă? În cazuri mai grave, patrupedul poate refuza să iasă din casă chiar şi după ce spectacolele s-au încheiat. De ce se sperie cățeii de artificii şi lumini? Ne explică medicul veterinar Robert Popa de la clinica Dr. Popa O&R.
Anul Nou este o ocazie de sărbătoare pentru toți, însă zgomotele și luminile puternice afectează animalele noastre de companie. Zgomotele şi luminile provoacă un stres teribil. Veterinarii susţin că în această perioadă animalele au nevoie de mai mult sprijin emoţional din partea oamenilor. Astfel, chiar dacă sunt câini obişnuiţi să stea în curte, nu e deloc greşit să fie lăsaţi înăuntru la artificii. ”Recomand să lăsaţi câinii în casă, în garaj sau oriunde se pot simţi protejaţi de zgomot. Este extrem de periculos pentru ei să stea afară deoarece se pot accidenta, pot fi bătuţi de alţi câini sau chiar călcaţi de maşini. Anual vin stăpâni cu animalele rănite după Anul Nou la cabinet” a declarat Robert Popa, medic veterinar pentru ȘTIRI PENTRU COPII
Câinii sunt sensibili la zgomote
Patrupedele sunt foarte sensibile la zgomote. Medicii spun că aceștia au simțul extrem de bine dezvoltat și presimt pericolul. Pot auzi zgomote de la o distanță de patru ori mai mare decât omul. Artificiile și petardele provoacă sunete puternice și neașteptate care sperie animalele și le dezorientează. ”Eu recomand să nu se folosească niciun fel de artificii sau petarde în apropierea câinelui, dar sunt prea mulți vecini care folosesc. Pentru a-l proteja, țineți-l în casă. În cel mai rău caz, folosiți calmante pe bază de plante pentru a-l liniști în noaptea de Revelion. Calmantele pot fi sub formă de pastilă sau pastă, însă obligatoriu prescrise de un veterinar pentru a nu le face rău”, a mai declarat dr. Robert Popa.
Petiţii pentru interzicerea focurilor de artificii
Iubitorii de animale din România au făcut petiţii în mai multe oraşe din țară pentru interzicerea focurilor de artificii și a petardelor, însă nu au avut succes. Soluția pentru această problemă pare să vină de la firma Ford Europa care a prezentat, încă din 2018, un model de cușcă anti-zgomot. Conform playtech.ro, această cușcă dorește să protejeze câinii de sunetele artificiilor sau de tunete. Cei de la Ford spun că folosește același principiu al tăierii sunetului pe care o au mașinile și căștile. Acest aparat nu a apărut încă pe piață, dar stârnește simpatia iubitorilor de animale.
Nu uitați să vă protejați animalele în noapte dintre ani. Atât pisicile, care stau mai mult în interiorul locuinței și se ascund mai ușor, cât și câinii au nevoie de atenție. ȘTIRI PENTRU COPII a scris recent un articol despre petarde și artificii. Il puteți citi aici.
Dicționar:
Patrupede: animale care merg în patru labe, câini, pisici.