Despre diabetul la copii – ce trebuie să știe părinții. Interviu cu dr. Crăciun Adrian
Diabetul este o boală în care organismul nostru nu poate folosi glucidele din alimentație. Principala sursă de energie a unui organism este glucoza. Pentru a putea fi utilizată, glucoza trebuie să pătrundă în celule, iar acest lucru se face cu ajutorul insulinei. Aceasta este un hormon secretat de pancreas și are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge în limitele normale. Nu uitați: internetul ne informează, dar nu tratează! Când nu ne simțim bine, trebuie să apelăm la medic pentru că el este specializat să ne ajute pe noi. Despre diabetul la copii – ce trebuie să știe părinții – vorbim cu dr. Crăciun Adrian, medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, Clinica I Pediatrie, Compartimentul de Terapie Intensivă.
Tipurile diabetului
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce este diabetul?
Dr. Crăciun Adrian: Diabetul este de 2 tipuri. Diabetul de tip 1 se mai numește și diabetul infantil, pentru că de obicei debutul e în copilărie. În diabetul de tip 1, practic nu avem insulină. Deci e o boală a pancreasului, în care corpul distruge celulele Langerhans (celule care produc insulina în corp). Neavând insulină, practic nu are cine să bage glucoza în celule. Ea se acumulează în sânge și de aici apar simptomele. E o boală a pancreasului, a lipsei de insulină. Există și diabetul de tip 2 care înseamnă rezistență la insulină, adică ai insulină suficientă, dar nu poți să o folosești. Organismul o blochează.
ȘTIRI PENTRU COPII: Această boală se transmite? (de la părinți la copii)
Dr. Crăciun Adrian: Se transmite în proporție mică. Sunt anumite cauze genetice, dar undeva la 5-10% ar fi componentă genetică. În rest, sunt tot felul de teorii, dar nu există nici o cauză dovedită. Diabetul nu e o boală contagioasă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este cel mai frecvent tip de diabet întâlnit la copii?
Dr. Crăciun Adrian: La copii, cel mai frecvent întâlnit e diabetul de tip 1, care înseamnă deficitul de insulină. Din păcate, în ultimul timp a crescut și în România incidența obezității la copii, astfel aparând mai des și diabetul de tip 2.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care pot fi cauzele ce pot provoca această boală?
Dr. Crăciun Adrian: Cum spuneam, pot fi cauze genetice, dar nu se știe exact. Diverse reacții imune, nu e o cauză clară, dovedită.
ȘTIRI PENTRU COPII: Deci să înțelegem că nu e din cauză că un copil mănâncă prea mult zahăr?
Dr. Crăciun Adrian: Nu, nu e din cauză că mănâncă prea mult zahăr.
Schimbări și restricții
ȘTIRI PENTRU COPII: În ce fel le schimbă viața copiilor diabetul? Ce restricții li se impun?
Dr. Crăciun Adrian: Le schimbă viața din multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că li se impune o anumită alimentație, mult mai controlată. Există fel și fel de modele în tratamentul diabetului, de aici și restricțiile. În trecut medicul îți stabilea că trebuie să mănânci atâtea glucide la fiecare masă. De exemplu, la masa de prânz trebuie să mănânci asta, nici mai mult nici mai puțin, apoi îți faci atâtea unități de insulină. Era o terapie foarte dificilă. Acum se merge pe adaptarea dozelor, adică să înțeleg eu cam câte glucide am mâncat și atunci îmi fac atâtea unități de insulină.
Acum, mai nou, există un control și mai bun prin pompele de insulină. Ele se asociază cu niște dispozitive care se pun sub piele și care măsoară glicemia constant. Și atunci vezi care e glicemia, pompa dă insulină, și reglezi acea pompă, astfel încât glicemia ta să fie corespunzătoare. Asta nu înseamnă că mănânci orice prostie, dar poți să reglezi. La fel și cu efortul fizic, dacă faci sport scazi doza de insulină pentru că consumă. Deci, sistemul actual de tratament permite ca alimentația să fie mai variată, mai tolerantă și nu e chiar așa frustrant pentru copil.
Semnele diabetului
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt semnele prin care am putea suspecta că un copil ar avea diabet?
Dr. Crăciun Adrian: În primul rând băutul de apă. Copiii aceștia merg foarte des la baie, deși acest lucru nu este normal. Glucoza din urină stimulează eliminarea. Iar atunci ei când o elimină, ca urmare se deshidratează, iar organismul cere multă apă. După aceea este lipsa de energie. Pentru că glucoza dă energie. Neavând insulină, nu mai ai nici suficientă energie. E o stare de moleșeală. Scăderea în greutate, sunt copii care scad 5-6-10 kg pentru că din momentul debutului și până când se pune diagnosticul, de obicei trec una-două-trei luni. Iar insulina e tot mai puțină, organismul încearcă să facă față, apar alte căi metabolice care să compenseze lipsa insulinei. Acestea ar fi semnele mai îngrijorătoare.
Dicționar
Glucide: Substanțe organice naturale care conțin carbon, hidrogen și oxigen
Glucoză: Substanță zaharoasă și cristalizată de culoare albă (se găsește în miere, fructe)
Simptom: Manifestare, semn, indiciu caracteristic unei afecțiuni