Aritmofobia – frica de numere, calcule și aritmetică
Aritmofobia. Aceasta este fobia despre care vom vorbi astăzi. Este știut faptul că sunt copii care nu se împacă prea bine cu matematica. Însă, mai puțin știut este faptul că există o fobie legată de ceea ce înseamnă matematica. Aritmofobia este frica de numere, calcule și aritmetică.
Într-un alt articol de pe ȘTIRI PENTRU COPII am vobit în general despre fobii și despre categoriile de fobii. Care este diferența dintre fobie și frică, dar și care sunt tipurile de fobii poți citi aici. Aritmofobia face parte din grupa fobiilor specifice alături de fobii precum frica de înălțime, paianjeni sau spații închise. Activitățile zilnice ale persoanelor cu aritmofobie sunt afectate semnificativ și totodată este afectată viața profesională. Tot ce ține de numere le provoacă celor afectați o stare de neliniște. Astfel, cumpărăturile, gestionarea banilor sau o simplă problemă la matematică sunt activități mult mai complexe pentru cei cu aritmofobie.
Această tulburare, netratată, duce la evitarea situaților care implică calcule matematice. Este important de știut faptul că nu putem vorbi despre această fobie dacă frica este temporară. Astfel, aritmofobia – frica de numere, calcule și aritmetică persistă în timp și nu dispare dacă nu este tratată. Durerea de cap sau burtă, greața, transpirația excesivă, agitația și evitarea numerelor sunt câteva dintre simptomele aritmofobiei. Diagnosticul poate fi stabilit de către un specialist printr-o analiză a pacientului, iar în urma acesteia se administrează un tratament. Cel mai eficient în remedierea acestei tulburări este psihoterapia.
Cifre și numere controversate
Oamenii, de-a lungul timpului, s-au lăsat influențați de anumite cifre și numere făcând diverse legături. Cifra șapte, spre exemplu, este una din cifrele care este considerată a fi de bun augur. Unul dintre motive ar fi că Dumnezeu a avut nevoie de șapte zile să creeze Pământul. Se mai spune că fiecare grup de șapte ani din viața unui om aduce schimbări de personalitate. De exemplu: primim cei șapte ani de acasă după care, la alți șapte ani distanță ne facem buletinul. Totodată, în unele părți ale lumii majoratul se sărbătorește la 21 de ani și nu la 18 ca la noi. O altă superstiție spune că dacă numele tău are șapte litere, ești un om norocos. În schimb, dacă numele tău are 13 litere, ai ghinion.
Un alt număr plin de semnificații este 13, număr de care majoritatea oamenilor se feresec. Un exemplu de la noi din țară legat de acest număr este frica de vineri 13. Acest număr este considerat a fi unul care poartă ghinion și care aduce nenorociri. Plecând de la aceste idei, oamenii se feresc să folosească numărul 13. Fie aleg să îl înlocuiască cu 12 bis, fie folosesc direct numărul 14.
Chinezii evită cifra patru. Motivul este simplu: pronunția cuvântului patru se aseamănă cu pronunția cuvântului moarte. Tot în China nu există clădiri care să aibă etajul patru, iar italienii se feresc de casele cu numărul 17.
Numărul opt este cosiderat un număr norocos pentru că este asemănător cu semnul infinit. Numerele repetate (cum ar fi ora 11,11 sau 111) sunt considerate și ele norocoase. Oamenii cred că sunt semne că cineva de acolo de sus le spune că sunt în siguranță. Există însă o repetiție care nu se crede a fi norocoasă. În Noul Testament se face referire la repetiția cifrei șase. Numărul 666 este considerat ca fiind „Cifra Diavolului”.