Despre siguranța jucăriilor din magazine și de pe internet. Interviu în exclusivitate cu Sorin Susanu, șeful Corpului de Control al ANPC
ȘTIRI PENTRU COPII a realizat în exclusivitate un interviu cu Sorin Susanu, șeful Corpului de Control al ANPC – Autoritatea pentru protectia consumatorului, despre siguranța jucăriilor din magazine. Având în vedere că se apropie Crăciunul trebuie să ne asigurăm că Moș Crăciun nu pune în pericol sănătatea celor mici.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum poate determina un părinte dacă o jucărie este sigură pentru copil?
Sorin Susanu: În primul rând, părintele trebuie să se asigure că jucăria este achiziționată dintr-un magazin autorizat și avizat. În acele locuri verificările noastre sunt temeinice și periodice. De asemenea, este foarte important ca părinții să se asigure că jucăriile au etichete cu toate informațiile necesare. Grupa de vârstă este un alt factor ce trebuie luat în calcul. Aceasta trebuie să corespundă cu vârsta copilului.
ȘTIRI PENTRU COPII: Au existat cazuri recente în care jucării au fost retrase din magazine pentru că reprezentau un risc pentru copii?
Sorin Susanu: Controalele noastre sunt permanente în acest domeniu, ca urmare sunt descoperite des probleme. Au fost retrase și sunt retrase jucării care sunt neconforme cu standardele de siguranță și reprezintă un risc pentru copii. Un exemplu de un astfel de caz este renumitul “Yo-Yo”. O altă problemă sunt jucăriile care provin din anumite țări din Asia care nu îndeplinesc condițiile minime obligatorii de siguranță. De aceea am și recomandat achiziționarea jucăriilor doar din locuri autorizate. Majoritatea jucăriilor problematice sunt găsite în piețe și la tarabe neautorizate în acest sens.
Siguranța pe internet
ȘTIRI PENTRU COPII: În cazul jucăriilor vândute online ce fel de control există?
Sorin Susanu: Consumatorul trebuie să fie conștient că în comerțul online există o diferență importantă. Produsele comandate online pot fi returnate într-un termen de 14 zile. Mai mult decât atât, este foarte important ca achizițiile să fie făcute pe site-uri cunoscute și verificate pentru a evita înșelăciunile. O sugestie pentru a evita aceste înșelăciuni ar fi verificarea în zona de contact a magazinului respectiv daca există toate informațiile necesare, ca și în cazul unui magazin clasic (număr de telefon, fax, adresă de mail etc.). Le mai recomand ca plata produselor să fie facută în așa fel încât să se poată plăti ramburs. De asemenea, ar fi de preferat să existe posibilitatea de a verifica coletul la primire pentru a evita surprizele. În momentul în care noi descoperim un site care nu întrunește condițiile legale ne asigurăm că acesta este sancționat.
Dicționar:
ANPC- Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului