Duminică 22 decembrie este o zi cu totul specială. E momentul în care intrăm și din punct de vedere astronomic în iarnă. Deși, calendaristic, suntem deja aproape de sfârșitul primei luni hibernale. Și mai e ceva special cu ziua aceasta: este cea mai scurtă din an. ȘTIRI PENTRU COPII explică exact ce este solstițiul de iarnă.
Echinoțiul și solstițiul sunt momente care marchează schimbul anotimpurilor astronomice. Sunt câte două din fiecare.
Fiecare dintre cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare înălțime față de ecuator; datele calendaristice corespunzătoare acestor momente (de regulă, 21 iunie și 22 decembrie), marcând ziua cea mai lungă sau cea mai scurtă din an, reprezintă solstițiul. Echinocțiul reprezintă fiecare dintre cele două momente ale anului (în jurul datelor de 21 martie și 23 septembrie), când ziua este egală cu noaptea.
Mai trebuie să știți că, de obicei, solstițiul de iarnă cade în zilele de 21 sau 22 decembrie, dar cel de vară poate avea trei date: 20, 21 sau 22 iunie, în funcție de calculele astronomice care stabilesc poziția exactă a soarelui pe cer.
Cât timp va fi lumină afară
Cum spuneam, solstițiul de iarnă are loc, anul acesta, în data de 22 decembrie. Acum ziua va fi cea mai scurtă din tot anul, având numai 8 ore și 50 minute. Prin urmare, noaptea va avea valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute. Aceste informații sunt valabile în emisfera nordică a Pământului, în care se găsește și țara noastră.
Ce însemană trecerea de solstițiu? Înseamnă că începând cu această dată, durata zilelor va crește, în timp ce durata nopților va scădea, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.
În emisfera sudică a Pământului, de exemplu în Australia sau Noua Zeelandă, fenomenul are loc invers. Mai exact, acolo va fi cea mai lungă zi din an, respectiv cea mai scurtă noapte – începutul verii astronomice.
Astronomia este știința care se ocupă cu observarea aștrilor. Dacă sunteți pasionați de subiect, puteți găsi articole interesante și aici.