Activitate asistată de câini la Timișoara. Psihoterapeutul Lucaci Ana-Cristina face ședințe de psihoterapie cu adulți, adolescenți și copii împreună cu Frodo, un cățel adoptat, în vârstă de 3 ani. Activitatea are loc în Cabinetul Individual de Psihoterapie al acesteia.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum sunt folosite animalele în terapii?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: La terapia asistată de animale ai nevoie de un cadru foarte clar delimitat. Dacă vorbim de cai, de exemplu, trebuie să ai un centru unde ai nevoie de toate mijloacele necesare plimbării călare. Dacă vine un beneficiar cu stimă scăzută de sine scopul terapeutic strict e să îl ajuți să prindă încredere. Să aibă curaj. Să îi crească imaginea de sine. La hipoterapie e vorba de o plimbare călare. Calul merge la un anumit pas, ritm și imprimă prin mișcarea lui beneficiile acestei mișcări clientului. Când vorbim de activități asistate de animale și aici mă refer la partea de câine, te folosești de câine. Cheia e terapeutul, iar câinele e mijlocul prin care terapeutul ajunge la obiectivul dorit. Prezența câinelui ajută în foarte multe circumstanțe. El e învățat să stea într-o anumită poziție, un anumit interval de timp. Să ofere afecțiune atunci când clientul are nevoie. Să facă diverse comenzi pentru că tu încerci să atingi un anumit obiectiv. Să te plimbi prin parc cu clientul. Dacă vorbim de probleme mai concrete, sunt tot felul de elemente ajutătoare, de la mingi până la obstacole.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt cele mai utile animale în terapii?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Toate animalele sunt utile. Cele mai des folosite sunt câinii, caii și iepurii. Asta ca și studiu făcut pe toate țările. În România eu știu centre de hipoterapie și centre care folosesc câinii în activități și în terapiile asistate de animale.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum reacționează copiii?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Dacă vorbim despre copiii care nu au fobie la animale și în special la câine, reacționează foarte bine. Toți sunt super încântați, vin cu mare bucurie. Am avut și adulți cu fobie la câini. Bineînțeles că prima ședință e întâmpinată cu multă reticență, cu frică, cu rezistență. De fiecare dată am ”biruit” cumva și am reușit să rezolvăm problema. S-au împrietenit și au devenit foarte calmi și calzi în prezența lui Frodo.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce părere au părinții?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: O parte sunt încântați, o parte vin cu deschidere către ideea asta, alții cumva sunt reticenți și neîncrezători. Cred că depinde de la părinte la părinte și de istoricul lui legat de animale. De modul lui cum a fost crescut, cum i s-a imprimat ideea asta de animale, dacă a avut vreo experiență nefastă cu animale. În mare, pot să zic că există cel puțin o curiozitate legată de subiectul acesta.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce boli se pot vindeca cu ajutorul animalelor?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Absolut orice. Eu nu am avut ocazia să lucrez cu toată gama de patologii. Marele psihoterapeut Freud își folosea câinele în timpul ședințelor de terapie. El era prezent pe durata tuturor ședințelor. Se folosea de el pentru că era un indicator al stării clientului. Animalele au puterea de a oglindi emoția noastră și atunci se poate folosi la orice. Trebuie să știi cum să îți creezi contextul și cadrul potrivit.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât de repede se văd rezultatele?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Depinde de la caz la caz și despre ce vorbim mai concret. Rezultatele se pot vedea încă din primele ședințe. Bineînțeles, nu se văd rezultate majore. Adică nu ai venit la prima ședință și cazul este vindecat sau problema este rezolvată. Mici rezultate se văd de la o ședință la alta. În medie, să zic, e necesar undeva la măcar 10 ședințe să vezi o modificare vizibilă și cuantificabilă cumva.
ȘTIRI PENTRU COPII: Puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre depresia la animale?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Este un subiect foarte interesant. Voi vorbi din experiența mea cu animalele de acasă. Când tu ești prezent și le oferi dragostea pe care și ele ți-o oferă înapoi se creează o relație de atașament. Dar și o relație strânsă. Ele reacționează la fel ca și noi. Poate atunci când lipsim o perioadă mai lungă, poate dacă plecăm într-un concediu ne simt lipsa. Bucuria cu care te întâmpină când ajungi acasă e un indicator că e o relație strânsă între tine și animăluț. Ciobăneștii de Berna sunt unii dintre cei mai recomandați ca și rasă utilitară de lucru pe partea asta de terapii. Ca fapt interesant, caracteristica rasei este că ei se atașează foarte tare de stăpân, creează o relație extraordinar de strânsă. Am citit într-un articol că atunci când stăpânul dispare din diferite motive, câinii intră în depresie. Refuză mâncarea și refuză să se mai bucure de viață. S-au declarat inclusiv decese ale lor. Cred că animalele simt și au o gamă largă de emoții. Cred că nu sunt capabili de atâta ură și răzbunare și sentimente negative cum suntem noi oamenii.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum se simt animalele la sfârșitul ședințelor de terapie?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Îți voi spune despre Frodo pentru că lucrez cu el. Frodo este foarte bucuros. E mereu încântat de oameni noi. Îi place să primească atenție, e doritor de atingeri și mângâieri. E foarte încântat când îi dăm provocările acestea noi. Cu copiii sau cu persoanele cu care se vede săptămânal s-a obișnuit, e bucuros, prezent, vioi. Abia așteaptă să vadă ce lucrăm astăzi. Dar cumva bucuria cea mai mare se vede când cunoaște oameni noi, medii noi. Îi place foarte tare să aibă contact cu multă lume, cu locații și cu situații noi. Eu am mers cu el și la grădinițe și era o nebunie totală când săreau toți copiii să-l mângâie. Bineînțeles că există reguli și trebuie să lucrăm cu ele și e important să le păstrăm, dar e mereu bucuros.
ȘTIRI PENTRU COPII: Se atașează copiii de aceste animale?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Da, bineînțeles că se atașează. Cei care își încheie cu bucurie terapia sunt oricând bineveniți să aibă contact cu Frodo. Odată ce ne-am atins obiectivul terapeutic nu înseamnă că Frodo dispare din viața copiilor și copiii dispar din viața lui. Sunt copii care vin cu drag, îl caută și cumva îl cer. Sunt alții care au înțeles cumva că a fost acel cățeluș drăguț care i-a ajutat să își depășească problemele. Îl urmăresc doar pe pagina lui de Facebook și poate întâmplător ne mai întâlnim prin oraș. Dar da, se atașează și sunt foarte drăgălași pentru că după câteva ședințe vorbesc de Frodo ca și cum ar fi cățelul lor. Și eu mă bucur. Acesta este un indicator concret că terapia funcționează și că e loc să se facă pași înainte.
ȘTIRI PENTRU COPII: Puteți să ne enumerați câteva din beneficiile care apar în urma acestor ședințe?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Pe Frodo îl folosesc în ședințe sau în întâlniri de psihoeducație până la zona care se apropie cel mai mult de terapie. Cumva plecăm din zona de psihoeducație și ajungem acolo și beneficiile sunt multiple. De exemplu, la partea de psihoeducație copiii învață cum să interacționeze cu un animal. Cum citești intențiile unui animal, cum îl îngrijești, ce responsabilități ai. Ce primești în schimb odată ce tu îți aduci contribuția asta în viața animalului. Cum e important și responsabil să ne comportăm cu ele. De aici ne putem extinde la noțiuni de igienă personală. Cum ne îngrijim noi, cum se îngrijesc animalele, până la creșterea stimei de sine și exerciții de motricitate, mimică fină.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce puteți să ne spuneți despre cățelul Frodo cu care lucrați?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Frodo este un ciobănesc de Berna, are 3 ani, noi l-am adoptat la 8 luni. De când a intrat în familia noastră lucrează continuu, zi de zi este supus la situații, medii, provocări noi. Este o rasă foarte bună de lucru. Face parte din rasele utilitare de câini. Erau folosiți încă din timpuri străvechi în Elveția. Cărau provizii prin munții înzăpeziți, pe potecile foarte strâmte unde nu puteau să intre cu calul și cu carul. Sunt în contact cu oamenii de foarte mult timp și asta se imprimă în genetica lor. Sunt o rasă apreciată tot timpul, aproape de om și folosită în ajutorarea lui. Sunt printre cei mai indicați și recomandați familiilor cu copii, pentru că sunt jucăuși, blânzi, extrem de atașați de familie. Sunt mereu veseli și cu dorință de a te bine dispune. Sunt foarte ascultători, ușor de dresat și asta e important. Cea mai mare caracteristică a lor e faptul că ei sunt rasa recunoscută cu cel mai mic grad de agresivitate. În general, în contact cu ceilalți câini sau cu situații potențial periculoase pentru ei.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce mesaj transmiteți la final de interviu?
Psihoterapeut Ana Cristina Lucaci: Aș dori mai întâi să transmit un mesaj legat de partea aceasta de terapie. Nu vreau să pară că noi, psihoterapeuții, suntem Dumnezei. Suntem niște oameni ca toți ceilalți, dar suntem pregătiți în direcția în care oamenii au nevoie de noi. E foarte important ca lumea să înțeleagă că animalele sunt grozave. Aș vrea ca toți să aibă un animăluț de care să aibă grijă în mod responsabil. Noi putem învăța extrem de multe lucruri de la animale și mi-aș dori ca fiecare să își facă loc în suflet pentru un animăluț. Cât despre mesaj, aș vrea să urez Sărbători Fericite și aș vrea să fim mai deschiși la minte și la inimă. Să înțelegem că avem nevoie de ajutor, că nu putem rezolva totul singuri. Uneori e binevenită o perspectivă nouă și o abordare nouă și îmi doresc foarte mult ca oamenii să aibă grijă de ei.
ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris în trecut articole despre câini, cel mai recent îl puteți accesa aici.
Circumstanțe: împrejurări
Echitație: călărie
Fobie: frică
Reticență: ezitare
A birui: a învinge, a reuși, a rezolva
Patologii: totalitatea manifestărilor unei boli
A procura: a face rost
[foogallery id=”10523″]
Sursă foto: Facebook Frodo The Wonder Dog