Elevii Operei de Stat din Viena, bătuți, maltratați și forțați să fumeze
Elevii Operei de Stat din Viena, bătuți, maltratați și forțați să fumeze. Opera de stat din Viena se confruntă cu o situație deosebit de gravă. Faimoasa instituție este acuzată că i-a forțat pe elevii școlii de balet să fumeze… ca să rămână slabi. Se pare că unii elevi au fost bătuți și maltratați.
“We Were Broken” – am fost distruși
Un raport făcut la cererea Guvernului austriac și publicat săptămâna aceasta arată că școala de balet a Operei din Viena i-a abuzat fizic și pe mental pe elevi. Totul a pornit de la un articol publicat de săptămânalul “Falter” in aprilie anul acesta. Articolul se numește “Wir wurden gebrochen” (am fost distruși, din limba germană). El descrie metodele “din secolul 19” folosite pentru a “disciplina” elevii. Acesta erau loviți, zgâriați până la sânge, trași de păr. De asemenea, ei au fost in multiple rânduri jigniți. Unii dintre ei au dezvoltat forme de anorexie (elevii s-au înfometat pentru a nu se îngrășa). Alții suferă de bulimie (după ce au mancat excesiv, ei au încercat să își controleze greutatea prin vărsăturile autoprovocate, diete drastice, folosirea de medicamente). Deși este știut cât de important e ca un balerin să fie slab, aceste metode sunt condamnabile.
Comisia care s-a ocupat de investigații a intervievat 24 de oameni. Raportul comisiei arată că tineri între 10 si 18 ani erau sfătuiți să fumeze, ca să prevină astfel să li se facă foame. Mai mult, se pare că elevilor nu li se spunea întotdeauna pe nume. Formulele de adresare erau legate de mărimea hainelor pe care le purtau.
Măsuri insuficiente pentru “repararea” elevilor
Comisia a concluzionat că în acest caz drepturile copilului nu au fost respectate si că tratamentul aplicat va avea consecințe medicale negative. In scandal au fost implicați doi profesori de balet, din care unul a fost concediat deja anul acesta, iar celălalt a fost suspendat, fiind acuzat de hărțuire sexuala de către o elevă.
Baletul operei de Stat din Viena este considerat unul dintre cele mai faimoase din lume. A fost fondat în 1771. Elevii școlii de balet, din care 80% vin din străinătate, sunt apoi angajați de instituții de renume din Rusia, Anglia si Statele Unite. In urma scandalului, Opera din Viena a redus numărul de spectacole de balet, a introdus un curs de nutriție și a angajat psihologi care să se ocupe de elevi. Raportul comisie spune totuși că aceste măsuri sunt insuficiente.