Cu toții știm că acum 30 de ani în România s-a scris o nouă pagină de istorie. Am trecut de la o perioadă grea și complicată la una, nu neapărat mai simplă și mai ușoară, dar dorită și mult așteptată. Unii o numesc Revoluție, alții război civil, alții răscoală… Un lucru e sigur: ceea ce a urmat a fost LIBERTATE.
De la Timișoara…
A început pe 15 decembrie la Timișoara, când câteva sute de enoriași maghiari au venit în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist – care primise o sentință de evacuare din casa parohială. Pe 16 decembrie s-a scandat pentru prima oara la Timișoara „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate”. Săptămâna 16-22 decembrie a fost dramatică pentru Timișoara. Au murit oameni, tineri și bătrâni. Mulți au fost răniți. Din Timișoara s-a extins în restul țării, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluției în Bucureşti. Pe 25 decembrie 1989 dictatorul Nicolae Ceaușescu şi soția lui, Elena, au fost judecați de un Tribunal Militar Extraordinar. Cei doi au fost împușcați.
In toată țara!
Astăzi, la 30 de ani de la Revoluție, multe întrebări sunt încă fără răspuns. Copiilor de acum le e greu să înțeleagă, iar copiilor de atunci, acum adulți, le este greu să răspundă la întrebări: ce s-a întâmplat cu adevărat? Cine a tras? Cine sunt vinovații? De ce nu au fost ei pedepsiți?
Temă pentru părinți
Un profesor de istorie de la Școala Gimnaziala 24 din Timișoara le-a dat copiilor o temă destinată… părinților: să scrie un referat, Revoluția prin ochii lui. Cum au trăit ei, părinții, acele momente… fiecare pe unde a fost. ȘTIRI PENTRU COPII a primit tema de la Smaranda Marcu, mama unui băiețel din clasa a VIII-a.
Sursa foto: Constantin Duma (Imagine Revoluție, decembrie 1989)