“30”. Prima expoziție în viitorul Muzeul al Revoluției Anticomuniste
În această seară a avut loc, la Timișoara, deschiderea expoziției fotografice “30”. Este prima expoziție ce are loc în viitorul Muzeul al Revoluției Anticomuniste. A fost prezentă și fiica primei victime împușcate în timpul Revolutiei. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia a 30 de ani de la ceea ce ne-a oferit nouă libertatea, Revoluția din 1989. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a prezentat conceptul Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a vorbit despre cum a fost copilăria sa în comunism. “Acest proiect este important pentru întreaga țară. Nu credeam că după 30 de ani se mai poate trăi cu aceeași intensitate acest moment. Aveam 14 ani la Revoluție. Nu am uitat anii de chin ai comunismului, nu i-am uitat pe cei care nu mai sunt cu noi. Nu am uitat și nu vrem să uităm”, a menționat ministrul.
Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste
Muzeul își propune să crească interesul oamenilor, în general, și a tinerilor, în special, pentru istoria recentă a României. Totodată, își dorește să fie o sursă de informare și educație pentru tinerele generații. Expoziția fotografică ”30” poate fi vizitată până în data de 30 ianuarie 2020 în intervalul orar 14,00 – 19,00. Excepție fac zilele de luni în care muzeul este închis. Muzeul se află în Piața Libertății nr. 1 din Timișoara, în fosta Comenduire a Garnizoanei orașului.
În perioada următoare, imobilul va fi supus unui amplu proces de restaurare, amenajare și dotare în scopul funcționării primei instituții a memoriei, consacrată momentelor dramatice din Decembrie 1989, ce se va constitui în Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste. Acest proiect a fost organizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Timiș în colaborare cu Universitatea de Vest.
Fiica primei femei împușcate la Revoluție, prezentă la eveniment
La eveniment a fost prezentă și fiica primei victime prin împușcare din timpul Revoluției, Ioana Bărbat.
În 17 decembrie 1989, se afal de mână cu mama ei, în Piața Libertății, când s-a tras asupra lor. Mama, Lepa Bărbat, o contabilă de 40 de ani, a fost ucisă pe loc, de un ofițer care se afla în clădire și care a acționat fără să fi primit ordin în acest sens.
Tatăl Ioanei a fost rănit. Fata, atunci o copilă de 12 ani, a scăpat ca prin minune.Cu ochii în lacrimi, femeia a povestit cum e să crești fără mamă.
“Evenimentul mi-a marcat întreaga copilărie, întreaga viață. Un gol imens lăsat de pierderea mamei. Cred cu tărie ca deschiderea muzeului este un pas important pentru păstrarea vie în memoria celor care și-au pierdut viața în 1989. Sunt onorată că numele mamei mele va rămâne un reper important al istoriei noastre. Sunt om, sunt puternică, sunt româncă”, a declarat Ioana Bărbat, printre lacrimi, la deschiderea muzeului.