Muzica și dansul sunt cele mai cunoscute forme de distracție pe care le cunoaștem cu toții încă de mici. De la grădiniță începem să învățăm cântecele și să ne mișcăm pe el. La serbări de cele mai multe ori, pe lângă toate acele cântecele, putem observa cum copilașii încep să se miște pe ritmurile lor.
Vă întrebați oare dacă există beneficii ale dansului? Ei bine, fiți siguri că da, există. ȘTIRI PENTRU COPII relatează câteva dintre beneficiile dansului pentru copii .
Beneficiile dansului pentru copii sunt multe, așadar am decis că trebuie să enumerăm câteva dintre ele. Dansul este una dintre primele forme de exprimare pe care le învățăm când suntem mici. Copilașii reacționează cu mișcări mici de dans atunci când ascultă muzică, chiar înainte de a învăța să meargă.
Când un copil învață și practică mișcări de dans, el are parte și de o serie de beneficii care se dezvoltă din această activitate.
Încrederea în sine
Persoanele care se mișcă și dansează sunt mereu în contact cu corpul lor, iar când creștem acest lucru ne ajută să ne simțim mai confortabili cu aspectul, cu dificultățile și mai ales cu sentimentele noastre.
Dacă încurajăm copilul să danseze, acesta poate explora diferite forme de exprimare. Acest lucru poate deveni benefic pentru copiii cu dizabilități sau pentru cei care se confruntă cu mari probleme emoționale.
Sociabilitatea
Deși este o activitate fizică, dansul este și o activitate socială. Cei mici pot dansa acasă cu părinții sau pot participa la cursuri de dans care îi pot ajuta să își îmbunătățească abilitățile sociale. Ei învață să comunice mai eficient, să lucreze în echipă și mai ales să își facă prieteni noi. Chiar dacă un copil este mai timid, un astfel de context îl poate ajuta să scape de acele mici anxietăți față de locuri sau oameni noi.
Cunoașterea altor culturi
Când vorbim despre dans, ne referim la toate genurile acestuia. Astfel, copilul pus în situații noi va afla mai multe informații despre originile, istoria și contextele în care este exersat dansul respectiv.
Exerciții fizice
Un mare avantaj al dansului este faptul că astfel copiii pot practica exerciții fizice distrându-se. Starea fizică se va îmbunătăți. Dansul poate crește flexibilitatea, raza de mișcare, forța fizică și rezistența. Pentru că dansul este o formă de exercițiu, este o activitate mai mult ca potrivită pentru copiii supraponderali.
Perseverența
Aici, cei mici vor avea nevoie puțin de ajutorul părinților și de sfaturile acestora. Când practică un dans, copilul învață că este normal să greșească și că ar trebui să încerce din nou. De aceea, noi sugerăm să îi fiți alături în fiecare pas și, de ce nu, să greșiți dansând alături de cel mic, iar apoi să încercați din nou și din nou.
Creativitatea
În cele din urmă ajungem la creativitate. Dansul stimulează creativitatea prin încurajarea copilului să își dezvolte aprecierea pentru artă. Dacă dansul devine un stil de viață a celui mic, acesta se va dezvolta armonios printr-un mod foarte sănătos și cel mai important, amuzant.