Record de generozitate la Festivalul Brazilor de Crăciun: cel mai licitat brad a obținut 180.000 euro. S-au strans fonduri totale de peste 700.000 de euro, pentru accesul la educație al copiilor vulnerabili. Datorită solidarității celor care susțin dreptul la educație al tuturor copiilor, indiferent de statutul socio-economic, 5.000 de copii vor putea să meargă la școală. Ei vor primi sprijin în programul educațional Salvați Copiii. Designeri generoși au creat pro-bono 30 de brazi. S-au colectat fonduri în valoare totală de 700.400 euro. Din ei 180.000 de euro au fost obținuți de bradul-poveste al lui Omid Ghannadi, realizat cu sprijinul emisiunii „La Măruță”.
La cele 18 ediții anterioare ale Festivalului Brazilor de Crăciun, Salvați Copiii a strâns fonduri în valoare totală de 5.317.800 de euro. Astfel a oferit asistență pentru 39.485 de copii.
Seara de gală a celei de-a 19-a ediții, care a vut loc joi seară la Stejarii Country Club, a fost pusă sub semnul magiei care stă în gesturile fiecăruia dintre noi. Prezentarea a fost asigurată prin generozitatea Andreei Raicu și a lui Cătălin Măruță.
Peste 250 de personalități din mediul de afaceri, media, artă și cultură au fost alături de cauza copiilor vulnerabili. Ei au licitat brazii special creați pentru ca toți copiii să poată rămâne în școală. Momentele artistice de excepție au fost susținute pro-bono de Light Quartet și The Mono Jacks.
Alți 11 brazi unicat, special puși în slujba binelui, mai pot fi licitați pe pe www.lavacow.com până marți, 17 decembrie 2019.
”Festivalul Brazilor de Crăciun este mult mai mult decât un eveniment de strângere de fonduri. Ceea ce am reușit să construim împreună – voluntari, designeri, susținători – e un micro-sistem. Niciun copil să nu fie lăsat în afara școlii pentru că e prea sărac sau pentru că autoritățile uită de el. De 19 ani acest micro-sistem, care are ca resursă solidaritatea, face cu adevărat miracole. Miracolul de Crăciun stă în faptele noastre”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
De 19 ani consecutiv, Festivalul Brazilor de Crăciun a devenit un eveniment – reper, care așază dreptul la educație al copilului în centrul agendei publice.
Cea mai mare sumă licitată a fost pentru bradul creat de Omid Ghannadi, 180.000 euro, un nou record înregistrat la Festivalul Brazilor de Crăciun. Acesta a fost achiziționat de către Kaufland România, Catena, Lidl, Beautik Haute Parfumerie și BCR.
„E al șaselea an de când particip la Festivalul Brazilor de Crăciun și până acum am realizat brazi ca obiecte de design. Anul acesta mi-am dorit să fac o poveste, pentru că educația, dincolo de calcule și cifre, se face din povești. In această seară am reușit să conving oamenii că povestea contează. Foarte important este că am vândut un brad care peste 100 de ani va fi sănătos și cu rădăcinile în pământ. El va duce mai departe povestea”, a declarat Omid Ghannadi.
„Educația este una dintre direcțiile strategice ale companiei Kaufland România. Susținem accesul la educație pentru toți copiii României. Suntem alături de Salvați Copiii și suntem recunoscători că avem șansa de a fi parte a acestei cauze”, a afirmat doamna Anna Katharina Scheidereiter, Kaufland România, compania care a oferit cea mai mare sumă, 100.000 euro.
Bradul creat de Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora, a fost licitat contra sumei de 45.000 euro. Miruna Ardelean a conceput, cu sprijinul Atelierelor Ilbah, un brad licitat pentru 40.000 euro.
Bradul Salvați Copiii, realizat de designerul Ștefania Mircea împreună cu voluntarii și copiii de la Salvați Copiii, a fost licitat contra sumei de 28.000 euro.
„Dreptul la educație nu ar trebui pus la îndoială și periclitat pentru niciun copil. De aceea suntem alături de Salvați Copiii. Admirăm faptul că reușește, cu cheltuieli minime, dar cu foarte mult efort, să ajute zeci de mii de copii”, a spus doamna Anca Vlad, reprezentant Catena.
La nivelul anului școlar 2017-2018, rata abandonului școlar la nivel național în învățământul primar și gimnazial era de 1,7% (aprox. 30.000 elevi). Cea mai mare rată a abandonului școlar s-a înregistrat în Regiunea Centru cu 2,6%, urmată de Regiunea Sud-Est, cu 2%.
Mediul rural se confruntă cu un număr considerabil mai mare de copii care abandonează școala, cu un procent de 2,2% în 2015, față de cel urban cu 1,5% în același an. La nivelul anului școlar 2016-2017, învățământul primar și gimnazial înregistrează o rată a abandonului de 1,1% în urban și 2.3% în rural.
Conform unui studiu al Salvați Copiii România, majoritatea costurilor asociate programelor Școală după Școală sunt suportate de părinți. Doar 10% dintre respondenți afirmă că o altă instituție acoperă o parte din costuri (7,6%) sau toate costurile (2,5%). Costurile de școlarizare sunt principalul motiv de abandon școlar în comunitățile marginalizate.
In anul școlar 2015-2016, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. In rapoartele anuale ale MEN este menționată decontarea parțială sau totală a transportului. Decontarea se face ca măsură de combatere a abandonului și oferire de șanse egale pentru copii de a frecventa școala, Insa aceasta vine cu o serie de limitări. Tarifele maxime pe kilometru impuse transportatorilor nu sunt respectate în multe situații. Asta face ca abonamentele să fie suportate integral de către părinți.
Legea Educației prevede minim 6% din PIB alocare bugetară pentru finanțarea educației naționale. Prin prorogări repetate de la Guvernul României s-a alocat în medie, în cei opt ani de la adoptarea Legii 1/2011, aproximativ 2.83% din PIB pentru educație. Media europeană a investițiilor în educație este de 4.7%.