Avantajele și dezavantajele bilingvismului la copii
Bilingvismul este fenomenul în care un individ utilizează două limbi diferite. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă avantajele și dezavantajele bilingvismului la copii.
Bilingvismul a devenit un trend în țara noastră, iar părinții optează din ce în ce mai des pentru grădinițe sau școli în care predarea se efectuează într-o altă limbă decât cea română. Asta chiar dacă limba străină respectivă nu se vorbește în mod uzual în familie.
Bilingvismul a devenit un nou model educațional foarte căutat nu doar de părinții din România, ci de toți părinții din întreaga lume. Mai multe școli sau grădinițe s-au și conformat cerințelor. Drept pentru care acum există instituții unde cursurile sau activitățile se predau în limbile engleză, germană sau franceză, dar și în maghiară, sârbă sau arabă, ca să dăm numai câteva exemple.
Cele mai multe familii optează pentru aceste instituții când copilașii sunt încă mici. Astfel că aceștia dezvoltă concomitent cunoștințe în ambele limbi pe care le studiază sau le învață.
Dacă aveți încă semne de întrebare legate de această metodă, mai jos v-am pregătit o listă cu avantajele și dezavantajele bilingvismului.
Avantajele bilingvismului la copii
Creierul uman poate învăța mai multe limbi. Când un copil învață o limbă sau mai multe, această „activitate” devine spontană și în majoritatea cazurilor nu necesită efort suplimentar.
Îi va fi mult mai ușor, copilului, să adapteze două limbi într-o conversație. Astfel că trecerea de la o limbă la alta nu va părea ciudată sau forțată.
Dezavantajele bilingvismului la copii
Dacă ne confruntăm cu copii foarte mici, vom pune în pericol capacitatea lor de a vorbi. Va dura puțin mai mult timp să se exprime sau pot avea probleme în a găsi cuvântul potrivit. Nu există o vârstă standard la care copiii pot „deveni” bilingvi , dar trebuie să avem în vedere cât sunt încă mici și să nu îi forțăm.
În familiile bilingve în care se vorbesc ambele limbi, cei mici trebuie să se adapteze rapid la situație. Deși o situație ca aceasta poate părea obositoare, cu cât copiii aud constant cele două limbi, cu atât le va veni mai ușor să le folosească pe ambele.
Bilingvismul este deseori un avantaj și un mod de a îmbogăți limbajul. Copiii au o posibilitate mai mare de a deveni bilingvi decât persoanele adulte.