În această săptămână vorbim despre o nouă fobie și anume astrafobia, frica de tunete și fulgere. Denumirea vine din greacă, unde „astrape” înseamnă „fulger” și „fobos” care înseamnă „frică”.
O persoană cu astrafobie va fi neliniștită în timpul unei furtuni și va căuta să se ascundă în diverse locuri. Prezența unei alte persoane în preajmă în astfel de momente este de mare ajutor. Un alt semn care dă de înțeles că persoana respectivă are această fobie este interesul exagerat față de starea vremii. „Daca a auzit că vine o furtună, își va schimba planurile și poate merge până la extremă. Iar atunci când are loc o furtună, persoanele afectate de fobie pot chiar să se ascundă în dulap de frică”, explică dr. Greta Hirsch, director clinic la un centru de tratament pentru sănătatea mintală din Washington, pentru Terapia Strategică. Tremuratul, plânsul, țipatul, transpirația și atacurile de panică sunt simptomele pe care persoanele cu astrafobie le prezintă. De asemenea, pot apărea palpitațiile și senzația de înec.
Persoanele cu această frică irațională de tunete și fulgere pot dezvolta și agorafobie, frică de a părăsi domiciliul. Această fobie este des întâlnită la copii, însă tot ei sunt cei care experimentează la aceste vârste diverse frici. Putem vorbi de astrafobie dacă frica lor de tunete și fulgere persistă mai mult de șase luni. La fel ca majoritatea fobiilor și astrafobia, poate fi tratată.
Astrafobia la animale
Această fobie se poate dezvolta și la animale. Cei mai des afectați sunt câinii. În general, ei sunt speriați atunci când aud tunete și fulgere, iar această frică se poate transforma în fobie. Dacă aveți un cățel este bine să știți care sunt simptomele pe care aceștia le prezintă dacă au astrafobie. Poate fi vorba de un simplu tremurat sau din contră, un lătrat puternic. De asemenea, se pot observa modificări ale mersului, salivare în exces sau urinare și eliminarea involuntară a materiilor fecale. Este indicat să îi ferim pe cât posibil de tunete și fulgere. Pentru a nu vedea fulgerele putem acoperi geamurile. Sunetele tunetelor le putem minimaliza punând muzică liniștitoare sau dând pur și simplu drumul la televizor. Există și medicamente care tratează această fobie, însă trebuie consultat un medic veterinar. S-ar putea ca un medicament care este bun pentru oameni să îi fie fatal câinelului.