În acest weekend a avut loc, la Timișoara, un concurs județean de recitare în grai popular – „Mândru mi-s că-s bănățan”. Au participat peste 150 de elevi. Evenimentul s-a desfășurat la Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara și a ajuns la a șasea ediție.
În aceasta perioadă a anului, pe lângă cadouri și campanii umanitare, suntem, parcă, mai atenți și la tradiții. Tot o tradiție a devenit și acest concurs pentru Școala Gimnazială nr. 30. „Mândru mi-s că-s bănățan” promovează păstrarea graiului și a tradițiilor din zona folclorică a Banatului. Totodată, concursul îi încurajează pe copiii din județ să învețe și să recite poezii scrise de autori din Banat.
Concursul s-a desfășurat în 6 și 7 decembrie, participând peste 150 de elevi de la ciclul primar și gimnazial. Copiii participanți au fost îmbrăcați în costume populare autentice și au binedispus publicul cu poezii în grai și momente muzicale.
“Promovarea tradițiilor este un subiect pe care nu toată lumea îl susține în ziua de astăzi și cel puțin elevii. Din punctul meu de vedere, fiind într-o zonă cu atâtea tradiții, o zonă folclorică bogată, ar trebui să fie încurajați să recite în grai și să nu uite graiul din bătrâni” a declarat, pentru ȘTIRI PENTRU COPII, Diana Cioca, director adjunct al Școlii Gimnaziale nr. 30.
În cadrul concursului s-a acordat un premiu de excelență. La ciclul de gimnaziu, premiul a ajuns la Oana Tudor, elevă în clasa a VIII-a a Școlii Gimnaziale nr. 13. Oana este nevăzătoare însă asta nu a împiedicat-o să participe la concurs și să câștige acest premiu.
Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara are 1.884 de elevi distribuiți în 73 de clase. Această instituție de învățământ preia stilul american de organizare a holurilor fiind prima din Timișoara care are pe holuri dulapuri pentru fiecare elev. Mobilierul este împărțit în două compartimente: unul pentru haine, iar celălalt pentru rechizite.