Cu siguranță te-ai întrebat și tu la un moment dat cum se formează zăpada. După cum știți, ea este formată din apă. Atunci când temperaturile sunt mai scăzute, vaporii de apă din atmosferă trec în stare solidă. Acest fenomen se numește sublimare.
Iarna este unul dintre cele mai îndrăgite anotimpuri de la noi din țară. Deși poate deveni neplăcut în cazul în care cade în cantități prea mari, neaua (cum mai este numită popular zăpada) este motiv de bucurie.
Și totuși, cum se formează zăpada? Cum apar îndrăgiții fulgi de zăpadă de care toată lumea, cu mic cu mare, este încântată? Ei bine, după această trecere a vaporilor în stare solidă, se formează cristalele de gheață, un fel de ace subțiri. În această formă ele nu sunt suficient de grele pentru a cădea pe pâmânt și trebuie să se grupeze. Au proprietatea de a se uni între ele în diverse figuri geometrice și astfel apar fulgii de zăpadă. Cea mai cunoscută formă a fulgilor este cea a unei steluțe cu șase colțuri.
Contrar a ceea ce credem, sau mai bine zis vedem, zăpada este incoloră și nu albă. Lumina este reflectată pe întreaga suprafață a fulgilor, iar ochiul uman percepe această reflexie ca fiind albă.
Tot datorită acestei oglindiri a luminii, vederea noastră poate avea de suferit dacă petrecem o perioadă îndelungată afară, în zăpadă, fără protecție. Pentru asta, trebuie să alegem o pereche de ochelari de soare potriviți. De asemenea, este important de știut că ochii copiilor sunt mult mai sensibili decât ai adulților.
Zăpada oferă beneficii
Dragi copii, le puteți spune părinților că odată venită zăpada, vizita lor la sala de fitness nu mai este necesară. Curățatul trotuarului sau a mașinii pune în mișcare toți mușchii.
Diana Pivniceru, antrenor de fitness și campioană națională susține acest lucru. „Vreau să spun că este un sport minunat, pentru că intră toate grupele musculare. Simt, de exemplu, şi la dorsali, şi la spate, şi la umeri, şi la abdomen, şi la picioare. Este și un antrenament cardio pe lângă cel de forță”, a explicat ea pentru PRO TV, despre acțiunea de deszăpezire.
Zăpada este pătura culturilor agricole. Fără ea, plantele nu trec cu bine iarna și astfel va fi afectată recolta. Stratul de zăpadă le oferă plantelor protecția de care au nevoie pentru a nu îngheța. Totodată, în urma topirii, primăvara, solul își reface rezerva de apă.
ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris în trecut despre misterele zăpezii. Află-le și tu de aici. De asemenea, recent, la noi în țară a avut loc premiera filmului Frozen II, care merită văzut.
Dicționar
Atmosferă: înveliș gazos care înconjoară Pământul; aer