Dezastru în sistemul de educaţie românesc. 44% dintre copii sunt analfabeţi funcţional
Dezastru în sistemul de educaţie românesc. Unul din doi elevi din România nu poate face o operaţie simplă de matematică, iar 44% dintre copii sunt analfabeţi funcţional (ştiu să citească, dar nu înţeleg textele). Acestea sunt datele din ultimul raport PISA pentru Romania pentru anul trecut. Rezultatele la testarea PISA 2018 au fost afișate marți dimineață, pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Locul 47 din 79 de ţări
La citire, elevii pot înţelege texte simple, cu vocabular simplu şi cu informaţii explicite, însă nu pot trage concluzii. Aceşti elevi au dificultăţi de interpretare a semnificaţiei textelor parcurse. La matematică, pot utiliza elemente simple de calcul. Nivelul lor nu este suficient însă pentru a putea utiliza gândirea matematică în situaţii variate de viaţă. La ştiinţe, pot recunoaşte şi pot identifica unele explicaţii ale fenomenelor ştiinţifice simple, însă nu pot găsi cauzalităţi sau corelaţii ştiinţifice fără sprijin sau ghidare. Tara noastră se clasează pe locul 47 din 79 de ţări.
Deși România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, nu s-a arătat foarte îngrijorată şi a afirmat într-un interviu pentru Digi că elevii ale căror cunoştinţe au fost verificate prin aceste teste PISA sunt cei care au învăţat după programele vechi, nu cei care învaţă după noile programe, aprobate în 2016: „Poate peste trei ani când vor fi evaluaţi şi cei care au învăţat după noile programe vom avea rezultate mai bune”.
Ce este raportul PISA
Este vorba despre o evaluare care ne arată cât de pregătiți sunt elevii de 15 ani la capitolul matematică, științe și citire. Programul pentru Evaluarea Internationala a Elevilor – PISA este dezvoltat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltarte Economica (OECD).
Eșantionarea școlilor este realizată de consorțiul OECD pe baza datelor statistice privind rețeaua școlară și distribuția populației elevilor de 15-16 ani. Ponderea diferitelor tipuri de unități de învățământ în eșantion reflectă ponderea acestora în rețeaua școlară.
În România, testele de evaluare PISA 2018 au fost aplicate în 170 de unități de învățământ. Au participat 5081 de elevi din clasele VII-X, fiind validate și prelucrate 5075 de teste. Cea mai mare pondere au avut-o elevii din clasa a IX-a (77,9%), urmați de cei de clasa a X-a (15,1%), clasa a VIII-a (6%) și de clasa a VII-a (0,9%).
Elevii au primit câte o broșură de test, având la dispoziție 2 ore. Au fost utilizate 30 de broșuri diferite, fiecare cuprinzând o combinație de itemi din două sau trei domenii de testare. Pentru colectarea unor date de context socioeducațional, elevii au completat un chestionar. Acesta a cuprins întrebări despre familia lor, modul lor de viață, climatul școlii, practicile didactice ale profesorilor de limba și literatura română (domeniul citire/lectură fiind domeniu principal de testare la PISA 2018). De asemenea, date despre caracteristicile școlilor participante la testare au fost culese printr-un chestionar adresat directorilor acestor unităţi de învăţământ. Acesta a vizat informații despre mediul şcolar, oferta educaţională, personalul didactic, oportunităţile de învăţare oferite elevilor etc.