Portul naţional românesc, sursă de inspiraţie pentru marii artişti
Frumusețea portului național românesc este, de peste 100 de ani, sursă de inspirație pentru marii artiști ai lumii. În ultimii ani, marile case de modă s-au inspirat din plin din iile și cojoacele țăranilor noștri. De Ziua Națională a României, ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește despre cum a devenit celebru în toată lumea portul național.
Unul dintre cele mai reprezentative articole de îmbrăcăminte pentru România este ia. Ea a fost făcută celebră și peste hotare de către Henri Matisse, pictor francez impresionist. După o muncă de șase luni și după procese de simplificare, pictura iei a fost finalizată în anul 1940. Opera de artă a fost numită „La blouse roumaine” și poate fi văzută în Muzeul Pompidou din Paris.
Un alt element tradițional foarte cunoscut este cojocul. Spunem foarte cunoscut pentru că, inclusiv celebra casă de modă Christian Dior a copiat acest cojoc tradițional. Cu o mențiune: Dior a conceput o vestă pentru femei inspirându-se din cojocul masculin din zona Bihorului. Mircea Cantor, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani ai României, a prezentat, anul trecut la evenimentul Art Safari 2018, o lucrare prin care a „înfrățit” vesta Dior și cojocul autentic românesc.
„Ideea a fost de unire a acestor două cojoace, care au făcut atâta vâlvă în mass-media românească. Da, Dior a copiat acest cojoc tradiţional. Însă, ce mă interesează pe mine, ca artist, a fost forţa acestui cojoc, forţa care a străbătut atâtea generaţii de artizani din zona Bihorului, ca să ajungă să fie preluat de o casă de modă 1 la 1, fără nicio interpretare, fără nicio adăugire. Inclusiv, dacă sunteţi atenţi la detalii, veţi vedea chiar tricolorul românesc, care a fost inclus în design. Singurul contrast, sau singura diferenţă este că cel românesc e un cojoc pentru bărbaţi, iar Dior l-a făcut pentru femei” a explicat Mircea Cantor, înaintea deschiderii expoziţiei.
Designeri internaționali inspirați din portul românesc
Yves Saint Laurent s-a inspirat din pictura lui Henri Matisse despre care vorbeam mai sus. A realizat în 1981 o bluză, iar în 1999 o întreagă colecție dedicată iei, păstrând numele „La Blouse Roumaine”. Tom Ford este un alt designer care a fost ispirat de ia românească. Cântăreața Adele a purtat, în 2012, creația lui pe coperta revistei Vogue. A fost considerată o apariție de neuitat de către criticii de modă. Designer-ul francez Philippe Guilet s-a inspirat din portul tradițional din Bistrița Năsăud, reinterpretând costumația călușarilor. Joseph Altuzarra, un alt designer francez, a creat piese asemănătoare cu iile românești. La fel a făcut și casa Valentino care și-a prezentat colecția de ii în 2015.