Plasticul – o problemă, bioplasticul MarinaTex – o soluție
Plasticul este materialul care a pus stăpânire pe lumea contemporană. Deși este foarte practic, plasticul reprezintă și o mare problemă, deoarece acesta aduce, odată cu aspectele sale pozitive, și poluarea. Dar nu este doar vina plasticului, ci și a oamenilor care nu reciclează. Plasticul – o problemă, MarinaTex – o soluție propusă de Lucy Hughes, care încearcă să combată poluarea prin bioplastic.
Lucy Hughes are 23 de ani și este din Marea Britanie. Studiază la Universitatea din Sussex și în acest an a propus o soluție împotriva plasticului irosit. Lucy este câștigătoarea premiului James Dyson de acest an. Concursul l-a câștigat cu invenția sa numită MarinaTex.
„Plasticul este un material uimitor, dar suntem prea dependenți de el ca designeri și ingineri. Nu înțeleg de ce folosim plastic, un material incredibil de durabil, pentru produse care au un ciclu de viață mai mic de o zi. Pentru mine MarinaTex reprezintă un angajament real de a inova utilizarea plasticului și de a încorpora valori durabile, locale și circulare în designul produsului. În calitate de ingineri nu ar trebui să ne limităm la proiectarea formei și funcționării, ci la formare, funcție și amprentă”, a spus Lucy în clipul de prezentare a produsului.
Invenția
MarinaTex este un bioplastic format din deșeuri organice de pește. Acestea, în mod normal, sunt destinate pentru depozitarea gunoiului. Invenția este dintr-un material translucid și flexibil. Se pare că asemănările cu plasticul țin doar de aspect. MarinaTex folosește o formulă unică: o combinație de alge roșii care leagă proteinele extrase din deșeurile de pește. Materialul necesită puține resurse și energie la fabricare, dar și temperaturi sub 100 de grade pentru a fi produs.
Pentru a perfecționa materialul și procesul au fost nevoie de peste 100 de experimente diferite. Lucy a executat majoritatea experimentelor în bucătăria studenților, unde a tot exersat până a reușit. Conform spuselor lui Lucy, un cod de Atlantic ar putea genera foarte multe deșeuri organice necesare fabricării a 1.400 de pungi cu MarinaTex
Produsul ar putea fi folosit la înlocuirea pungilor sau containerelor de plastic.
Biodegradarea
MarinaTex se biodegradează între patru și șase săptămâni în condiții normale și nu poluează solul. Deoarece acest produs utilizează resurse secundare din industria pescuitului este mult mai practic. Acest lucru ajută la închiderea buclei unui flux de deșeuri existent pentru o durată de viață circulară a produsului.
Lucy își propune sa comercializeze invenția în mod durabil, după care să folosească banii câștigați în urma participării la concurs pentru cercetări suplimentare privind modul în care MarinaTex să devină răspunsul la abundența deșeurilor.
Dicționar
Biodegradabil: care poare fi degradat de factorii biologici
Bioplastic: proprietatea celulelor vii de a se reface în urma distrugerilor suferite
A polua: a strica mediu înconjurător cu diferite substanțe nocive