Ați auzit de multe ori oamenii spunând că au fobie la una sau la alta. Săptămâna trecută ȘTIRI PENTRU COPII a scris ce sunt fobiile și care sunt diferențele față de frici. Și, am spus atunci, că vom detalia subiectul săptămânal. Vom explica, în fiecare marți dimineața, despre câte una din cele mai curioase dintre fobii. Astăzi explicăm ce este ablutofobia – frica de a face baie. Lista fobiilor e lungă. Sunt sute de fobii în total, vreo 12 absolut comune, altele mai puțin cunoscute. Și încă ceva: noi fobii continuă să apară, chiar în timp ce citiți acest articol.
Ablutofobia este un tip de fobie care se caracterizează prin frica de a face baie. Denumirea provine din „ablutio” care în latină înseamnă „spălare” și „phóbos” care înseamnă „frică” în greacă. Deși pare ciudat și totodată amuzant, există persoane care sunt afectate de această frică.
Consecințele ablutofobiei sunt unele negative deoarece afectează omul în auto-îngrijire și implicit în mediul social. Aceste persoane au rețineri în ceea ce privește spălatul, dușul sau baia. Prin urmare, nu se spală, și ajung să fie murdare și să miroasă urât.
Ablutofobia se regăsește (din fericire) foarte puțin în rândul oamenilor. Dintre cei afectați, ablutofobia este întâlnită mai mult la femei și în special la copii. Este bine de reținut însă că oricine poate dezvolta această fobie, indiferent de vârstă.
Copiii mici se tem deseori de baie
Toată lumea știe că, deseori, celor mici le este frică de baie, iar majoritatea părinților se confruntă cu această problemă. În cele mai multe cazuri această frică nu poate fi asociată cu ablutofobia. Copiii pot refuza să facă baie pentru că le este teamă că apa ar putea fi prea rece sau prea caldă. Un alt motiv este frica de faptul că le-ar putea intra săpun în ochi, iar senzația de usturime care apare e neplăcută. La fel, se te, să le intre apă în urechi.
Putem vorbi de ablutofobie abia atunci când frica persistă mai mult timp. De asemenea, persoanele cu ablutofobie prezintă o stare de neliniște atunci când vine vorba de baie.
La fel ca majoritatea fobiilor, ablutofobia poate fi tratată, iar primul pas este psihoterapia. Acest tratament presupune expunerea persoanei respective treptat la teama pe care o are. În timp, pacientul realizează că situația nu este periculoasă și va fi capabil să își depășească frica. Tratamntul poate include sau nu și medicamente.