S-a descoperit prima societate complexă de păsări din lume
Numeroase animale sunt sociabile, însă foarte puține fac parte din societăți pe care biologii le pot numi “complexe”, cu ierarhii clar stabilite pe mai multe niveluri. Până acum, exemplele de acest gen au venit din rândul mamiferelor sau al animalelor cu creier mai mare. Recent însă oamenii de știință au avut parte de o mare surpriză. S-a descoperit prima societate complexă de păsări din lume. Se pare că și bibilica-vultur se numără printre speciile capabile sa aiba o societate, scrie IFLScience.
Prima societate complexă de păsări din lume a fost descoperită în estul Africii, se arată într-un studiu publicat recent de Current Biology.
“Această descoperire a deschis poarta către posibilități interesante pe care le putem explora, privind factorii ce au dus la evoluția acestei păsări astfel încât să evolueze cu un sistem social ce în foarte multe privințe se aseamănă mai mult cu cel al primatelor decât al altor păsări,” a declarat dr. Damiem Farine, coordonatorul studiului.
Potrivit cercetătorilor, păsările au alcătuit 18 grupuri sociale formate din câte 13 – 65 de membri, având o ierarhie și roluri clar stabilite. Ele trăiau pe spații suprapuse, fără a interacționa violent. ”Din câte știm noi, aceasta e prima structură socială de acest gen ce a fost descrisă pentru păsări. E remarcabil să observi sute de păsări ce se trezesc și se împart automat în grupuri stabile în fiecare zi. Cum fac asta? E evident că nu e vorba doar de inteligență”, a explicat Dana Papageorgiou, unul din doctoranzii implicați în cercetare.
Pentru a menține ordinea în societatea lor complexă, bibilicile-vultur rețin nu doar cine sunt ceilalți membri ai grupului din care fac parte, dar și pe membri celorlalte grupuri din jur. Astfel își dau seama cu cine le place să își petreaca timpul și cu cine nu.
Laura Moldovan
Dicționar
Complex: format din mai multe părți
Sociabil: comunicativ, prietenos, care se împrietenește ușor cu alții