Ce sunt fobiile? Află care sunt diferențele dintre fobii și frică
Ai auzit de multe ori oamenii spunând că au fobie la una sau la alta. Dar ce sunt fobiile? Sunt același lucru cu frica? Află care sunt diferențele dintre fobii și frică. ȘTIRI PENTRU COPII va detalia subiectul săptămânal. Vom explica, începând de azi, în fiecare marți dimineața, ce sunt fobiile, iar apoi vom povesti, pe rând, despre cele mai curioase dintre ele. Apropo, lista fobiilor e lungă, lungă. Sunt sute de fobii în total, vreo 12 absolut comune, altele mai puțin cunoscute. Și încă ceva: noi fobii continuă să apară, chiar în timp ce citiți acest articol.
La o simplă căutare a termenului ”fobie” aflăm că aceasta este o stare de frică bolnăvicioasă, obsedantă și nemotivată. Însă să detaliem puțin. Fobia este o frică specifică, o frică irațională (ilogică) și exagerată față de ceva. De exemplu: spații închise, animale, injecții etc. În mintea persoanelor cu fobie pericolul este considerat mult mai important și mai periculos decât este el de fapt în realitate. Acești oameni confirmă faptul că fricile lor sunt iraționale însă simt o stare de neliniște care poate ajunge până la panică.
În funcție de fricile pacienților, fobiile se clasifică în trei mari grupuri.
Agorafobia reprezintă frica de spații publice sau zone aglomerate. Persoanele agorafobe nu sunt speriate de oameni. Ele sunt speriate de faptul că nu ar putea ieși din mulțime dacă apare o situație de urgență. Agorafobia afectează mai mult femeile decât bărbații. Dacă nu se tratează, persoana în cauză ar putea ajunge să nu mai iasă din casă.
Fobia socială este o formă exagerată a timidității. Persoanele afectate sunt speriate de faptul că ar putea să se facă de râs și astfel aleg să se izoleze de restul oamenilor. Acest tip de fobie este cel mai greu de suportat deoarece afectează relațiile interumane.
Fobia specifică, după cum este denumită, este o frică de ceva anume, de un lucru specific. De exemplu: frica de înălțime, frica de anumite animale, frica de spații închise etc.
Diferența dintre fobie și frică
Am tot vorbit despre fobie ca fiind frica de ceva. Totuși, frica și fobia nu înseamnă același lucru. Ele se diferențiază prin faptul că frica este un sentiment comun pe care oricine îl poate simți la un moment dat într-o anumită situație. Pe de altă parte, fobia poate fi cauzată de un eveniment înfricoșător, de o experiență stresantă sau se poate prelua de la o persoană apropiată care suferă.
O altă diferență este faptul că frica face parte din funcționarea normală a creierului. Frica este, de fapt, un mecanism de protecție. Pe de altă parte, fobia este o tulburare de anxietate (neliniște) care te împiedică să participi la activități care în mod normal te-ar bucura.
Frica este caracterizată de o stare de nervozitate și neliniște dar, pentru a face ceva anume, aceste stări pot fi depășite. În cazul fobiilor, simptomele sunt mai grave și nu ține de persoana în cauză să le controloze. Apar dificultăți de respirație, amețeală, gură uscată, greață, dureri de cap.
Frica este ceva normal cu care ne confruntăm în anumite situații. Ea nu necesită ajutor din partea persoanelor specializate (psihologi, terapeuți). Însă în cazul persoanelor cu fobii, acest ajutor de specialitate este necesar.
Citiți Stiri pentru copii pentru a afla mai multe despre fobii în următoarele săptămâni!