Povestea Domului Catolic timișorean se rescrie zilele acestea. Clădirea veche de peste 260 de ani a intrat, pentru prima dată de la construcția ei, în reabilitare. Arhitecții au căutat să descopere culorile originale ale frumoasei biserici din Piața Unirii din orașul de pe Bega, dar, în interior, se întâmplă și multe modernizări interesante. ȘTIRI PENTRU COPII a vizitat obiectivul și vă spune povestea lui.
Lucrările au o valoare de peste 21 de milioane de lei. Catedrala va fi modernizată. Printre altele, încălzirea întregii clădiri se va realiza prin pardoseală. De asemenea, statuile, frescele și diferitele obiecte de artă din interior sunt restarurate într-un atelier al uneia din firmele care lucrează la reabilitare. Lucrările la dom sunt realizate, în asoeciere de companiile Constructim SA și Danart SRL.
Cripta și pietrele tombale din subsol sunt și ele reabilitate, iar în final ele vor putea fi vizitate. Ideea e ca Domul Catolic timișorean să fie introdus în circuitul turistic național.
Povestea Domului
Construcția Domului Romano-Catolic din Timișoara a început în anul 1736. Aceasta s-a oprit la scurt timp însă din cauza epidemiei de ciumă care a lovit orașul. Lucrările au fost reluate abia peste patru ani. A fost nevoie de alți 16 ani ca domul să fie gata.
Principalul proiectant al catedralei a fost Josef Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Constructii al Sfântului Imperiu Roman, în vremea respectivă. În cele două turnuri ale catedralei se găsesc în total șapte clopote. Cel mai vechi dintre ele datează încă din anul 1762 și a fost turnat la Buda în atelierul meșterului Josef Steinstock. Acesta era cel mai celebru clopotar din epocă. Mari catedrale din Europa au clopotele executate în atelierul său.
Toate celelalte șase clopote au fost reînnoite după 1990, cel mai nou fiind turnat în 2012.
Orga actuală a catedralei datează înca din 1907. Aceasta a fost construită în atelierul constructorului de orgi timișorean Leopold Wegenstein, și el celebru în Europa.
Catedrala este construită în stil baroc, still specific secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. Acesta se caracterizează prin libertatea artistică, grandomanie și atenția la detaliu.
Dicționar
Criptă: construcție subterană unde se depozitează obiecte de cult sau sicrie
Restaurare: a reface ceva în forma sa inițială
Frescă: tehnică de pictură în care se vopsește un perete cu tencuiala încă udă cu vopsele dizolvate în apă