În 12 noiembrie 1884 Timișoara a devenit primul oraș european iluminat electric și al doilea în lume după New York.
”Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“, notă la acea vreme în publicația „Luminatorul“(nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884).
Iluminatul public a existat la Timișoara încă din 1760. Era realizat cu lămpi cu ulei și seu, fixate în stâlpi de lemn. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, pe străzile din oraș se regăseau 274 lămpi mari și 70 lămpi mici. În 1855 s-a hotărât introducerea gazului aerian. Societatea Austriacă de Gaz Aerian este cea care a construit fabrica. Pentru că firma respectivă avea cerințe prea mari, primăria a decis în 1882 să introducă și iluminatul electric. Astfel, la data de 25 decembrie s-a încheiat contractul cu firma Anglo-Austrian Brush Electric Copm care s-a angajat să ridice Uzina electrică.
În 12 noiembrie 1884 a fost inaugurat iluminatul electric. Pe străzile din Timișoara erau 730 becuri electrice, pe 60 km de străzi. Pentru a reduce cheltuielile foarte mari, Consiliul Municipal a cumpărat în 1 septembrie 1893 uzina electrică, cu tot cu transformatoare și rețeaua stradală. După această achiziție costurile au scăzut cu 66% iar din 1902 iluminatul public a fost gratuit. În 3 mai 1910 a fost legată o hidrocentrală pentru alimentarea rețelei electrice, prima de acest gen din România.
Pe lângă iluminatul electric, Timișoara a înregistrat mai multe premiere: primul tramvai tras de cai, primul tramvai electric, prima stradă asfaltată, primul oraș liber din țară. Cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei, la Timișoara s-a construit primul spital municipal din România. În același oraș se găsește cea mai veche fabrică de bere din țară (Timișoreana) și tot aici a fost introdus pentru prima dată sistemul de semaforizare „unda verde”.
Dicționar:
Seu: grăsime animală obținută din țesuturile grase ale bovinelor, ovinelor și cabalinelor, folosită în industrie și rar în alimentație