Ingrijorător: într-o zi obișnuită de școală, copiii petrec peste șase ore online
Ingrijorător: într-o zi obișnuită de școală, copiii petrec peste șase ore online. De ce stau copiii pe internet? Iată o chestiune pe care încearcă să și-o explice părinții și profesorii. Tot mai mulți își petrec timpul online. Echipa ”Ora de net” a organizației ”Salvați Copiii” a realizat un studiu despre cum folosesc copiii internetul. S-a cercetat și de pe ce dispozitive îl utilizează și locurile unde se găsesc atunci când îl folosesc.
Timp de șase luni copiii au fost chestionați, iar rezultatele sunt foarte interesante. Pentru copii, principala sursă de informare este internetul, urmată de discuțiile cu părinții și profesorii. 96,1% dintre copii folosesc telefonul mobil pentru a accesa internetul. Vârsta medie la care cei mici încep să îl folosească este de numai nouă ani.
Facebook (95,9%), YouTube (90,5%) și Instagram (81,4%) sunt cele mai populare rețele de socializare din rândul copiilor. 99,3% dintre copii au cont pe cel puțin una din ele. Dintre aceștia, 42% împărtășesc online informații personale precum fotografii, adresa de domiciliu sau locurile în care merg.
Șase ore pe zi, online
Într-o zi obișnuită de școală, copiii petrec peste șase ore online (27%). E important să ținem cont că un copil doarme opt ore și e la școală aproximativ șase. Într-o zi de weekend sau de vacanță procentajul crește (48,3%).
Ei spun că fac asta pentru că nu sunt mulțumiți de viața lor din prezent și de relația pe care o au cu părinții, profesorii sau prietenii. Aproximativ 13% din copii spun că s-a întâmplat de multe ori să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online.
De asemenea, 40% din copii afirmă că se întâmplă foarte des sau destul de des să folosească internetul fără un scop anume.
Întrebați care sunt contextele în care folosesc internetul la școală, 87,4% din copii spun că îl utilizează în pauze, iar 40% o fac pe ascuns, în timpul orelor. Întâmplător sau nu, 39,9% afirmă că au fost sfătuiți de către profesori să folosească internetul ocazional sau deloc.
Pericole
O parte din copii (43%) spun că au văzut sau au primit mesaje cu conținut sexual, iar 20% afirmă că au primit mesaje în care li s-au cerut fotografii sau înregistrări video în care să își arate părțile intime. 63,5% din copii se joacă online, în special băieții.
În topul preferințelor sunt „Grand Theft Auto” și „Counter Strike”, ambele jocuri fiind destinate adulților. Motivele sunt: distracție/amuzament (79,9%), relaxare (60,6%) și plictiseală (45,2%).
Organizația Salvați Copiii a formulat o serie de recomandări pentru profesori și părinți. Aceștia din urmă sunt sfătuiți să comunice într-un mod deschis cu copii lor. De asemenea, e important și să gestioneze situațiile dificile din online cu mult calm și fără a-i învinui pe copii.
Comportamentul părinților poate fi un model în folosirea internetului și a dispozitivelor mobile de către copii. Tot părinții sunt cei care le-ar putea oferi alternative pentru petrecerea timpului liber.
Ultimele recomandări sunt adresate industriei. Se recomandă crearea de programe de control parental și încurajarea folosirii lor, precum și dezvoltarea unui conținut educațional calitativ pentru copii.
Misiunea ”Salvați Copiii”
La studiu au participat 1.156 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani care au răspuns la un chestionar foarte amplu format din nouă capitole cu un total de 72 de întrebări. Colectarea informațiilor s-a făcut pe o perioadă de șase luni, din aprilie până în septembrie 2018.
Salvați Copiii România este o organizație care are misiunea de a garanta egalitatea de șanse între copii, indiferent de mediul din care provin aceștia. Salvați Copiii este membru al celei mai mari organizații independente din lume care promovează drepturile copiilor și anume Save the Children International. Ea cuprinde 28 membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.