Românii își aleg duminică președintele țării. Ce sunt alegerile și ce înseamnă să votezi
Românii își aleg duminică președintele țării, iar ȘTIRI PENTRU COPII vă explică ce sunt alegerile și ce înseamnă să votezi. Ca să înțelegeți mai bine ce înseamnă alegerile, închipuiți-vă că vreți să alegeți un șef al clasei. Pentru că mai mulți copii vor să fie șefi, fiecare dintre voi are dreptul să spună pe care dintre ei îl preferă, adică cui îi dă votul. Cel care la sfârșit are mai multe voturi, a câștigat și devine șeful clasei.
Astăzi au loc în România alegerile prezidențiale. Peste 18 milioane de români pot să aleagă un nou președinte. În România, președintele este ales pe cinci ani. Anul acesta sunt 14 candidați, de la diferite partide politice sau independenți. Dacă niciun candidat nu este câștigător, primii doi clasați vor participă la noi alegeri în 24 noiembrie.
Cum se votează
Secțiile de votare se deschid la 7 dimineața. Fiecare persoană care votează trebuie să aibă un act de identitate, iar cei care lucrează în biroul de vot verifică pe o lista dacă numele se află acolo. Dacă numele se regăsește pe lista, persoana primește un buletin de vot și o stampila cu mențiunea ”Votat”. După aceea intră singur într-o cabină și pune ștampila într-un patrulater care conține numele și prenumele candidatului pe care care dorește să îl aleagă. Votul este secret, nimeni nu are voie sa tragă cu ochiul în cabina de vot! Când termină, iese din cabină și introduce buletinul de vot într-o urnă. La sfârșitul zilei membrii secției de votare număra buletinele din urnă și transmit mai departe rezultatele la o centrală unde se numără voturile pentru întreaga țară.
Cine are voie să voteze
Doar cei care au împlinit 18 ani au drept de vot. Si românii care trăiesc în alte țări pot să voteze, dar ei trebuie să meargă la o ambasadă. Dacă nu pot să meargă la o secție de vot din țară sau din străinătate, pot să voteze trimițând o scrisoare (vot prin corespondență). Un om care este declarat “nebun” (debilii sau alienații mintal) nu ar voie să voteze.
Cine are voie să candideze
Orice cetățean român care are drept de vot poate să candideze, însă trebuie să fi împlinit, până în ziua de alegerilor, 35 de ani. Dacă o persoană a fost deja de doua ori președinte al țării, nu mai poate candida.
Alegerile în cifre:
Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 18.217.156 de cetățeni;
Numărul total al alegătorilor care au dreptul de vot interzis este de 19.215 cetățeni;
Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane;
Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 35.917 cetățeni;