Deep web și dark web explicat pe înțelesul tuturor
Internetul este definit în milioane de feluri. De data aceasta, noi îl prezentăm ca pe un Iceberg pentru a înțelege mult mai ușor despre ce este vorba. ȘTIRI PENTRU COPII explică pe înțelesul tuturor noțiunile de Deep web și Dark web.
Internetul este format din cei 3 W (World Wide Web), pe scurt web care în limba engleză înseamnă ”pânză” de păianjen. Iar această pânză este foarte mare, fiind formată din mai multe părți.
Deep web, numit și web-ul profund este internetul care nu se accesează prin motoarele de căutare obișnuite precum Google, Bing sau Yahoo și reprezintă o parte mai greu accesibilă decât alte site-uri.
Foarte multe persoane confundă Deep web cu Dark web, iar acestea două sunt foarte diferite.
Deep web reprezintă conținutul pe care nu îl putem găsi accesând un motor de căutare, precum baze de date, informații secrete sau studii care nu sunt pentru toată lumea. Acesta este mai greu de accesat deoarece este foarte securizat. Imaginați-vă puțin că toată lumea ar putea accesa partea ascunsă a internetului. Atunci orice persoană ar putea afla date personale despre oricine.
Partea ascunsă a internetului nu poate fi accesată cu un browser web standard cum ar fi Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer sau Safari. Pentru acest lucru trebuie să aveți acces la un software special de criptare.
Dark web este o parte mai mică din Deep web și nu partea bună. Pe Dark web se întâmplă foarte multe lucruri urâte și rele, fiind locul mai multor rețele infracționale. Deoarece Dark web găzduiește foarte mulți oameni răi, nu este indicat să încercăm să accesăm această parte malefică a internetului.
La început spuneam că vom compara internetul cu un iceberg. Ei bine, pentru a fi mai ușor de înțeles, partea de la suprafață a icebergului este partea internetului pe care noi o accesăm în viața de zi cu zi, iar apoi cu cât privim mai adânc dăm de Deep web și în cele din urmă de Dark web.
Dicționar
Iceberg: bloc mare de gheață
Deep: adânc (din limba engleză)
Dark: întunecat (din limba engleză)
Web: sistem care permite accesul la internet
World: lume ( din limba engleză)
Wide: larg (din limba engleză)
Software: set de informații necesare funcționării unui computer (sistemul de operare)
Criptare: proces de codificare a informației astfel încât să poată fi înțeleasă doar de persoanele autorizate (ascunderea unor informații, astfel încât să nu poată fi vizibile)