Albinele și nectarul florilor ne oferă unul dintre cele mai sănătoase alimente naturale, mierea. Ea este bogată în vitamine, minerale, enzime și acizi organici care aduc numeroase beneficii organismului. Datorită compoziției, mierea este singurul aliment care poate susține singur viața.
Albinele recoltează nectarul florilor cu ajutorul trompei și îl stochează în gât unde este amestecat cu salivă. Când ajung acasă, la stup, alte albine continuă treaba, prelucrând conținutul zaharat până se obține mierea, pe care o depozitează în faguri. În funcție de specile florilor de la care se colectează nectarul, mierea poate fi monofloră, adică provenită din nectarul unei singure specii (salcâm, tei, floarea soarelui, rapiță etc.) sau polifloră, provenită dintr-un amestec de nectar de la mai multe specii de plante. În ceea ce privește culoarea, mierea poate fi incoloră, galben-deschisă, aurie, verzuie, brună sau roșcată.
Beneficii pe care le oferă consumul de miere
Datorită compoziției, mierea de albine este cel mai puternic energizant natural dar și un medicament natural care previne infecțiile organismului, de la tubul digestiv și căile respiratorii până la nivelul pielii.
Mierea previne diabetul; mai multe studii arată că înlocuirea zahărului cu miere poate scădea cu până la 70% riscul apariției diabetului. Pentru a preveni diabetul în rândul copiilor, este recomandat consumul de miere ca unic îndulcitor.
Mierea și polenul sunt produse apicole care stimulează procesul de creștere și dezvoltare a copiilor, atât la nivel fizic cât și psihic.
Mierea este un ingredient important și în domeniul cosmetic fiind folosită pentru diverse măști de față și tratamente.
Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai fi albinele?
Einstein a spus: ”Dacă albinele vor dispărea, omenirea va mai supraviețui patru ani. Cel mult”.
Conform unui articol publicat de BBC, albinele sunt responsabile de polenizarea a 70% din culturile de plante din care se hrănește 90% din populația lumii. Asta înseamnă că, dacă albinele nu ar mai fi, polenizarea nu s-ar mai realiza, culturile nu ar mai avea producție, adică plantele nu ar mai face fructe, iar noi, oamenii, în câțiva ani am dispărea, pentru că n u am mai putea să ne hrănim sănătos.
Curiozități despre albine și miere
Stupul este casa albinelor și locul în care acestea muncesc pentru a produce mierea. Într-un stup trăiesc aproximativ 60.000 de albine în timpul verii iar iarna numărul lor scade ajungând la 20.000 – 25.000.
Fiecare stup are un singur ”conducător”. Acesta este regina sau matca și e singura albină care depune ouă. Ea trăiește între trei și cinci ani. Într-o singură zi, regina poate depune până la 2.000 de ouă.
Trântorii nu au ac cu care să înțepe și trăiesc doar pentru împerechere, după care mor. Pentru că trompa lor este prea scurtă, trântorii nu pot culege nectarul din flori, folosind-o doar pentru a se hrăni.
Majoritatea albinelor dintr-un stup sunt albinele lucrătoare, cele pe care le vedem culegând nectar. Ele pot atinge în zbor o viteză de 70 km/h. Când sunt atacate sau când sunt speriate, acestea pot înțepa ”dușmanul”, după care mor, deoarece acul, de regulă li se rupe în timpul asaltului, și nu se mai pot vindeca. Dar veninul albinelor poate fi benefic.
Pentru un borcan de miere muncesc aproximativ 550 de albine. Mierea nu se strică și nu expiră; după un timp se zaharisește, însă poate fi consumată și așa. Faptul că mierea se zaharisește este dovada faptului că e perfect naturală. Pentru a o readuce la forma fluidă inițială, e suficient să fie încălzită.
România este țara cu cea mai mare producție de miere, conform unui raport al Comisiei Europene privind programele naționale de apicultură în perioada 2013-2015, cu o producție de 35.000 de tone, fiind urmată de Spania cu 32.200 tone și Ungaria cu 30.700 tone.