Câinii de poliție vor putea fi adoptați de agenții care au lucrat cu ei
Animalele de serviciu cum ar fi câinii și caii folosiți de polițiști vor putea fi adoptați după ce animalele vor fi ”pensionate”. Actunci când îmbătrânesc acestea nu mai au randament la serviciu și se pune problema de a face ceva cu ele. Până acum aceste animale erau vândute la licitație sau, în cel mai rău caz, dacă nu existau doritori, erau euthanasiate.
Legea care prevede schimbarea a fost votată în Parlament. Agenții de poliție se bucură în special pentru că vor avea prioritate. În plus, cum spuneam, dacă un exemplar nu va fi adoptat, va fi îngrijit în unitate până va muri și nu va fi eutanasiat așa cum se întâmpla înainte.
Modificările legislative l-au bucurat mult pe agentul-șef principal Lucian Donose de la Serviciul Criminalistic IPJ Galați. ”Așteptam de mult modificări ale legislației care prevăd clasarea câinilor de serviciu. Pentru că nu merită, de multe ori, soarta care le este hărăzită în actualul context”, a declarat acesta pentru Protv.ro.
Alături de jandarmii din Argeș două exemplare din rasa ciobănesc german participă de 7 ani la misiuni. În curând, Lady și Berta nu vor mai fi capabile să iasă pe teren și vor fi îngrijite de oameni.
Plutonierul adjutant Sorin Fieraru, conducătorul lui Lady, o va adopta pe aceasta: ”Când va ieși la pensie o să o iau eu, i-am pregătit o bătrânețe liniștită”. În schimb, cățeaua Berta va fi adoptată de plutonierul major, Radu Popa, conducătorul său, mai arată sursa citată: ”Este și un partener cum ar veni… în viața de zi cu zi. Când o să iasă la pensie, o să fie câinele meu, în continuare”.
Până acum, unitățile care aveau câini de serviciu erau obligate ca în momentul îmbătrânirii câinilor să îi vândă pe aceștia, agenții care au lucrat cu ei fiind nevoiți să concureze cu posibilii doritori. Acum însă, legea nouă permite donarea acestor animale, prioritate având colegii de misiune. Se știe, relația dintre câine și agent este una cu totul specială.
Agentul-șef de poliție Daniel Dumitrașcu, a explicat, aceleiași surse: ” Majoritatea câinilor de serviciu sunt câini de intervenție, care au dezvoltată agresivitatea și ar fi foarte greu pentru un nou stăpân să mai reușească să îl mai controleze atât de bine”.
Proiectul legislativ a fost inițiat de senatorul Florin Cîțu și prevede că animalele de serviciu – care au aparținut instituților și structurilor publice din România, animalele care au servit în teatrele de operațiuni, în misiuni ale armatei, poliției și altor structuri ale statului român – să aibă dreptul la îngrijire și după pensionare, din momentul împlinirii vârstei de pensionare sau din momentul retragerii din activitate pe caz de boală.
Inițiatorii legii aproximează că anual sunt pensionați 100 de câini, așadar impactul financiar al noilor prevederi nu va fi prea mare.
Dicţionar:
Prioritate: întâietate
A eutanasia: moarte uşoară, fără suferinţă, provocată, de obicei prin administrarea unei injecții
Legislaţie: totalitatea legilor unei ţări sau ale unui domeniu juridic