Povestea LEGO. Tot ce nu ai știut despre jucăriile preferate
Piesele LEGO sunt unele dintre cele mai iubite jucării în rândul copiilor și nu numai. Un calcul făcut de specialiști arată că s-au produs așa multe piese LEGO încât dacă toate jucăriile produse vreodată ar fi împărțite la toată populația globului, fiecare persoană ar primi, în medie, 86 de astfel de ”cărămizi” din plastic. Figurinele LEGO depășesc, numeric, populația Pământului. Dacă ar prinde viață, oamenii ar putea avea o problemă seriooasă, fiind depășiți numeric.
O altă curiozitate: calculele făcute de LEGO arată că șase cărămizi din plastic de mărime medie pot fi combinate în nu mai puțin de 915.103.765 de feluri diferite.
Puțină lume știe însă care este povestea pieselor și care au fost evenimentele ce au făcut din LEGO un brand recunoscut în întreaga lume.
Totul a început în primii ani ai secolului trecut, în Billund, un mic sat din Danemarca, unde locuia Ole Kirk Christiansen, un tâmplar ambițios. Pasionat de lemn, a ajuns să își deschidă proprioul magazin de tâmplărie, în anul 1916. Pentru început vindea scări din lemn, scaune și mese de călcat.
Copiii săi au dat foc atelierului, dintr-o neatenție. Ole Kirk a mers înainte. Tâmplarul și-a construit un alt atelier, mai mare. Până să înceapă al doilea război mondial alte nenororciri s-au abătut asupra sa: criza economică și moartea soției. Și-a concediat toți angajații, în anii 30, și s-a gândit cum să supraviețuiască. A ajuns la concluzia că singur putea realiza doar obiecte mici și ieftine. Așa a început să meșterească jucării simple.
În timpul războiului, atelierul i-a mai ars o dată. Tâmplarul însă nu s-a dat bătur, iar în anul 1946 Christiansen a cumpărat primul utilaj cu care începe să facă piese din plastic. După moartea sa, atelierul, devenit între timp o mică fabrică, i-a rămas fiului său, Godfrid. Acesta îmbunătățește piesele LEGO plecând de la ideea că posibilitatea de a fi îmbinate între ele le-ar dezvolta copiilor imaginația și creativitatea. Inițial piesele se numeau ”cărămizi care se unesc automat”. Apoi a apărut și numele. Deumirea LEGO este o prescurtare a „leg godt” care în daneză se traduce „joacă bine”.
O altă idee strălucită de business a urmașului tâmplarului Ole Kirk Christiansen a fost decizia, luată în anul 1958, de a nu mai schimba forma ”cărămizilor”. Astfel, orice ”cărămidă” din plastic produsă atunci poate fi unită cu una produsă ieri, de exemplu.
După această idee pe care o pune în practică, un al treilea incendiu distruge fabrica. Godfrid, la fel ca tatăl lui, nu se dă bătut și construiește din nou compania renunțând definitiv la piesele din lemn, folosind doar plastic.
Astăzi, piesele LEGO sunt renumite peste tot în lume, fiind unele dintre cele mai iubite jucării, iar Billund, locul de unde a plecat întreaga poveste, a devenit o atracție turistică.
Aici a fost construit un super parc de distracții pentru toate vârstele unde veți putea admira faimoase clădiri recreate din piese lego. Există o parte care seamănă cu Vestul Sălbatic și una care poartă numele de Regatul Cavalerilor. Cum se ajunge la Billund? Foarte simplu. Compania aeriană low cost WizzAir are curse directe din mai multe orașe din România: București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
În timp ce copiii își dezvoltă creativitatea jucându-se cu piesele LEGO, adulți își exprimă creativitatea prin intermediul lor, apărând ceea ce numim ”artiști LEGO” și opere de artă realizate cu ajutorul pieselor de jucărie.