Concert de excepție la Timișoara. Cântă Orchestra Filarmonicii Altenburg din Gera (Germania)
Simfonia nr. 3 de Mahler se va asculta vineri, 1 noiembrie, la Timișoara, într-o reprezentație de excepție. Celebra orchestră a Filrmonicii Altenburg din orașul german Gera, instituție recunoscută internațional, va performa pe scena Sălii Capitol, alături de orchestra Filarmonicii Banatul. Pe scenă se vor afla peste 100 de muzicieni.
Concertul începe la ora 19,00, iar intrarea este gratuită.
Concertul Orașelor Partenere, va prezenta Simfonia nr. 3 de Gustav Mahler care va fi interpretată de Orchestra Filarmonicii Altenburg – Gera și Orchestra Filarmonicii Banatul. De asemenea, la concert va participa Corul feminin al Filarmonicii Banatul, corul de copii al Colegiului Național de Artă ”Ion Vidu” și mezzosoprana Aura Twarowska, dirijor fiind Laurent Wagner.
”Cineva spunea că Mozart a popularizat muzica, Beethoven a desăvârșit-o, Brahms a lustruit-o iar Brukner și Mahler au dus muzica în cosmosul divin și sublim. Vineri veți vedea și veți auzi 120 de muzicieni pe scenă interpretând o muzică divină. Primăria Timișoarei și Filarmonica Banatul oferă cadou acest concert timișorenilor. Accesul este liber, pe baza invitațiilor gratuite ce se pot ridica de la caseria Filarmonicii Banatul”, a transmis directorul instituției timișorene, Ioan Gârboni.
Simfonia nr. 3 este o operă de dimensiuni monumentale la care Gustav Mahler a lucrat aproximativ patru ani, începând cu anul 1892. Peisajul alpin austriac l-a inspirat mult pe compozitor, alături de întrebări filozofice care țin de sensul vieții.
Timișoara și Gera (Germania) sunt două orașe înfrățite din anul 1998, însă legături politice, economice și culturale au existat între ele încă de la începutul anilor `70. Relația culturală dintre cele două orașe se îmbogățește anul acesta printr-un eveniment care celebrează 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului.
Dicționar:
mezzosoprana – cântăreață cu voce de înălțime mijlocie
dirijor – persoană care conduce o orchestră sau un cor
monumental – măreț, grandios, de mari dimensiuni
a performa – a cânta
Zidul Berlinului – a fost construit, inițial, pe 13 august 1961 și a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989, împărțind în două țări Germania de azi, în acest interval. Reunificarea Germaniei s-a încheiat în 3 octombrie 1990