Cătălina Ponor este cea mai longevivă gimnastă a României (26 ani de carieră), medaliată de 23 ori şi desemnată cea mai bună gimnastă din Europa în 2017. Trei dintre medaliile de aur pe care le deține în palmares au fost câștigate la Olimpiada de la Atena. Este singura gimnastă din Europa cu 4 medalii de aur la bârnă. Cătălina Ponor a intrat în clubul celor mai buni 10 sportivi din toate timpurile datorită carierei impecabile. Sportiva este recunoascută cu 5 medalii la Jocurile Olimpice, 5 la Mondiale şi 13 la Campionatele Europene. Ponor s-a retras din cariera de gimnastă cu aur la o competiţie din Mexic în 2017.
STIRI PENTRU COPII a realizat în exclusivitate un interviu cu Cătălina Ponor. Crede, că poate fi o bună sursă de inspirație pentru copiii care doresc să practice un sport de performanță.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ai început gimnastica de mic copil şi ai muncit mult. Ai mai putut să te bucuri de copilărie?
Cătălina Ponor: De la vârsta de patru ani am fost prezentă în sala de gimnastică. Munceam, mult ce e drept, dar am încercat să îmi trăiesc şi viaţa de copil. Mi-am petrecut anii copilăriei printre aparate în sala de gimnastică, în mare parte, dar am avut multe colege şi antrenori foarte buni care mă sprijineau. În sala de antrenament erau ca o familie şi consider că acest ,,sacrificiu’’ sau ,, risc’’ a meritat deoarece rezultatul s-a văzut după mulţi ani. De mică făceam câte opt ore de antrenament zilnic şi luptam neîncetat. Ambiţia şi spiritul de echipă m-au ajutat să rezist şi restricţilor alimentare pe care le aveam. Îmi amintesc poftele noastre de dulciuri şi fuga pe geam pentru a mânca pe ascuns ciocolata cu riscul să fim prinse. Să îţi spun sincer, mereu ne prindeau ziua următoare şi ne certau. Ce amintiri frumoase! Astăzi nu regret absolut nimic din ce am ales chiar dacă nu am avut copilăria aceea normală şi plină de joacă a celorlalţi copii de vârsta mea. Nici adolescenţa nu a fost liberă de angajamente, dar a meritat.
ȘTIRI PENTRU COPII: Dacă ar fi să dai timpul înapoi, ai face la fel ?
Cătălina Ponor: Da, cu siguranţă! Nu aş schimba nimic pentru că eu cred că tot ce s-a întâmplat a fost menit să fie. Dumnezeu a aranjat asta de sus. Faptul că am intrat în sala de gimnastică şi m-am îndrăgostit de acest sport a fost destinul, dat fiind faptul că am persistat şi am câştigat.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce sfat de le dai copiilor care vor să facă performanţă în sport ?
Cătălina Ponor: Sportul este pasiune, dragoste și ambiţie. Oricine alege să-l practice trebuie să lucreze cu drag şi cu pasiune, dar cel mai important cu iubire. Un performer trebuie să conştientizeze că la un moment dat în carieră se va izbi de probleme şi va trebui să treacă peste dacă doreşte foarte mult succesul. Sportul de performanţă trebuie să devină o prioritate, aşa cum a devenit pentru mine încă de la început. Secretul este să existe un vis pe care să îl doreşti cu ardoare şi să îl traspui în fapte. Crede-mă că o voinţă puternică şi un talent excepţional sunt suficiente pentru a fi victorios. Tăria de a continua este în fiecare.
ȘTIRI PENTRU COPII: Studii recente arată că un copil din trei la nivel mondial sunt fie subnutriți fie supraponderali. Ce e de făcut ?
Cătălina Ponor: Observăm, din păcate că tot mai puţini copii vin la sport. Eu cred că e mare păcat deoarece România are în spate o mare istorie a sportului, şi nu mă refer doar la gimnastică. Ţara noastră a devenit cunoscută în lume prin sport. Sportul este sănătate şi energie. Părinţii trebuie să aibă mai multă grijă la alimentaţia copiilor şi să îi îndrume către un stil de viaţă sănătos, către mişcare de orice fel. Nimeni nu îi obligă să facă performanțe în sport dacă nu au har, dar puţin efort fizic este binevenit. Televizorul, tableta, telefonul şi alte gádgeturi trebuie date cumva la o parte și puse pe un raft unde ei nu pot ajunge. Copiii trebuie trimiși afară la mișcare. Eu nu mai văd copii pe stradă jucându-se ca odinioară. În copilărie ne jucam afară cu mingea sau de-a v-ați ascunselea și multe alte jocuri. Se făcea mișcare pe atunci deoarece fiecare alerga prin jocurile respective. Astăzi nimeni nu face asta, cel puțin nu am văzut eu. Să fiu sinceră, îmi lipsește să aud râsetele copiilor printre blocuri și case.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este rețeta succesului – ambiția sau munca?
Cătălina Ponor: Ambele, clar. Fără ambiție nu reușesti să muncești și fără muncă nu îți atingi scopurile, eu așa cred. Pe lângă muncă și ambiție mai apare un ingredient extrem de important care este talentul înzestrat. Să ne gândim la faptul că orice talent trebuie pus în valoare, fructificat. Doar cine face asta reușește prin muncă, încăpățânare şi perseverență să își atingă toate țelurile și să ajungă unde își propune. Se poate dacă vrei.
ȘTIRI PENTRU COPII: Mereu te vedem înconjurată de copii în imagini. Ce planuri ai legate de aceste mici talente ?
Cătălina Ponor: Cum spuneam mai devreme, am o sală de fitness la Constanța unde am introdus un program special pentru copii. Am făcut un program și pentru copiii cu obezitate pe care dorim din suflet să îi ajutăm. După pauza mea din sport încep ușor, ușor să îmi revin și să îmi canalizez toate planurile într-o direcție. M-am gândit să revin în sport ca antrenor alături de copiii care visează să facă performanță. Mă gândesc la faptul că pot da tinerilor un imbold prin prezența mea, vreau să îi ajut să obțină aurul și să îl mențină. Mereu mi s-a spus că medalia de aur trebuie reconfirmată și ținută cu dinții, la figurat vorbind. Un sportiv trebuie să demonstreze că a luat locul I pe merit și nu din noroc.
ȘTIRI PENTRU COPII: Te rugăm să trasmiți un mesaj cititorilor.
Cătălina Ponor: Îmi doresc să văd cât mai mulți copii care fac mișcare, cât mai mulți în sala de sport. Vreau să știu că fiecare copil visează să ajungă cineva în viață și să își atingă toate scopurile. Îmi doresc să văd ambiție și pasiune în fiecare. Eu așa m-am simțit mereu, puternică și capabilă să îmi asum riscuri.
Dicţionar:
Excepțional = minunat
Performer = persoană care face performanță într-un domeniu
Gádgeturi = termen generic desemnând aparate și mecanisme mici
Fitness = ansamblu de exerciții de educație fizică desfășurate în general în săli prevăzute cu aparate speciale, practicate pentru a obține o bună formă fizică
Mădălina Liedl
Sursa foto: 007sport.ro