Popular sau Influencer? Tinerii pleacă de pe Facebook ca sa lase locul părinților
Acum ceva ani, nu foarte mulți, era foarte la modă termenul de popularitate. Să fii popular era unul dintre scopurile fiecărui elev. Cum timpul a trecut, termenul s-a schimbat și acum este cool să fii „influencer”. Vă întrebați care sunt diferențele dintre acești termeni sau dacă există vreo diferență? Ei bine, vom afla în rândurile ce urmează.
Ce însemna să fii popular înainte?
Popularitatea o putem defini în multe feluri, însă, acum câțiva ani, această stare se raporta la a avea mulți prieteni, la a fi cunoscut și salutat de toți colegii de școală, la a fi plăcut de toată lumea, și lista poate continua cu astfel de exemple. Pe măsură ce anii au trecut, acest termen a căpătat un aspect mult mai complex, mutându-se totul în online.
Ce înseamnă să fii „influencer” și cum a devenit acest fenomen viral?
Mai întâi au fost Yahoo Messenger, Hi5, după care Facebook și nu în ultimul rând Instagram. Această înșiruire e cât să vă faceți o idee, căci pe lângă aceste rețele de socializare au existat și există mult mai multe.
Nu cu forte mulți ani în urmă, tinerii erau foarte populari dacă aveau multe contacte pe Yahoo Messenger, sau mulți prieteni pe Hi5. Acum e important să ai mulți prieteni pe Facebook, însă această popularitate a durat până când a apărut Instagramul pe piața românească, care începe să fie cel mai accesat de tineri. Cumva, Facebook-ul a devenit instrumentul de social-media al părinților / adulților, iar copiii au descoperit că Instagram e mai interesant și mai atractiv. La început nu i s-a dat foarte multă importanță, însă acum a devenit locul de joacă al tinerilor populari, mai nou numiți „influenceri”.
Totuși, ce înseamnă să fii „influencer”? Conform Dicționarului Cambridge , un „influencer” este o persoană care are capacitatea de a influența alegerile și comportamentul altor persoane. Pe de altă parte un „Social Media Influencer” este persoana care este plătită de o companie pentru a arăta și a descrie produse și servicii pe social media, încurajând alte persoane să cumpere produsele sau serviciile respective.
Conform unui studiu realizat de Starcom Mediavest Group, influencerii sunt împărțiți în trei mari categorii
Profesioniști – 62%
Oameni obișnuiți – 27%
Celebrități – 11%
Care este diferența dintre o persoana populară și un „inflencer”?
O persoană populară se bucură de ”faimă” și popularitate în viața reală, pe când un „influencer” se bucură de această reputație mai mult pe internet.
În momentul de față are loc o migrație de pe Facebook către Instagram. Cum am spus, tinerii ”se mută” pe această platformă, lăsându-le Facebook-ul părinților. Tinerii sunt mult mai dezinvolți acum, astfel că îsi creează comunități pe majoritatea platformelor la modă din zilele noastre.
La începutul anului 2019, pe piață a revenit fostul Musical.ly sub un nou nume și o altă interfață, Tik-Tok. Aceasta este o aplicație cu ajutorul căreia utilizatorii pot crea sau viziona clipuri video de aproximativ 15 secunde, în care protagoniștii cântă sau dansează.
Primul influencer care a atins un million de urmăritori pe Tik Tok este Andra Gogan. În momentul de față în România există 176.335 de utilizatori.
Top 10 influenceri pentru copii în lume (realizat de Hyc )
Ryan, 7 ani (peste 18,326,000 de abonați pe YouTube);
The Family Fun Pack, 1-11 ani (peste 7,864,000 de abonați pe YouTube);
Mila Stauffer, 3 ani (4 milioane de urmăritori pe Instagram);
Ava și Alexis McClure, 5 ani (peste 1,900,000 de urmăritori pe Instagram);
Hailey, 7 ani (peste 1,564,000 de abonați pe YouTube);
Laerta, 8 ani (peste 1,100,000 de urmăritori pe Instagram);
Coco Pink Princess, 8 ani (peste 686,000 de urmăritori pe Instagram);
Millie-Belle Diamond, 4 ani (peste 860,000 de urmăritori pe Instagram).
Hawkeye Huey, 9 ani (peste 203,000 de urmăritori pe Instagram);
Stella Bennett, 8 ani și Blaise Bennett, 6 ani (peste 67,000 de urmăritori pe Instagram);