Concert în peșteră. Pentru iubitorii de muzică clasică și… lilieci melomani
Ultima duminică a lunii octombrie îi invită pe melomanii din toată țara la un concert cu totul ieșit din comun. Acesta are loc într-o peșteră. Este vorba de Peștera Românești din județul Timiș. Concertul organizat în fiecare toamnă aici, deja de 35 de ani, este singurul concert de amploare care are loc într-o peșteră în Europa. Mii de oameni ascultă muzică pe lângă stalactite și stalagmite, dar și printre lilieci.
Ediția din acest an, organizată de Fundația Academică Culturală Timișoara (FACT), îi va avea ca protagoniști pe soliștii Gabriela Varvari, Dan Patacă și Ovidiu Rusu, alături de Orchestra Operei Naționale Timișoara, dirijată de Peter Oschanitzky.
Concertul are loc duminică, 27 octombrie, de la ora 13,00, iar accesul publicului este liber. Cei interesați pot ajunge în Peștera Românești din satul Românești pe o potecă marcată, pe un drum de aproximativ o oră. Se urmărește marcajul cu cruce galbenă, pornind din Coșava. (Din Timișoara, se ajunge cu mașina, pe drumul E70, până la Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget), până la Coșava. Dinspre Deva se merge pe DN 68A (spre Lugoj prin Margina) până la Coșava. Din Coșava se urmează șoseaua spre Valea lui Liman pâna in localitatea Românești.)
Peștera Românești din județul Timiș este cea mai cunoscută peșteră din Munții Poiana Ruscă. Ea mai este amintită și sub numele de Peștera Mare de la Fereșești sau Peștera cu Apă și face parte din categoria peșterilor mijlocii, cu o suprafață de 1.450 m, dispusă orizontal pe trei nivele.
Existența peșterii a fost cunoscută omului încă din cele mai vechi timpuri, în ea găsindu-se urme de locuire din perioada paleoliticului, mezoliticului și neoliticul. Primele cercetări arheologice au fost făcute în anul 1949.
Liliecii melomani
În Sala Liliecilor – încăperea cea mai mare a peșterii, trăiește o colonie permanentă de lilieci. Numărul lor a crescut constant după ce au început să aibă loc concertele aici, semn că muzica le place și le face bine. De fapt, sunt lilieci melomani.
Concertul anual din Peștara Românești a fost inițiat în anul 1984 de doctorul psihiatru timișorean Constantin Lupu și de Asociația Speotimiș.
Pe scena improvizată din peșteră, au concertat nume sonore din arealul muzicii clasice, de jazz, blues, rock sau electronice. Melomanii ce au vizitat în fiecate toamnă peștera s-au putut bucura de spectacolul oferit de: orchestre ale Filarmonicii “Banatul” în repetate rânduri, Filarmonica din Arad, Orchestrele simfonice ale Profesorilor de la Facultatea de Muzică, corurile “Margana”, “Sabin Drăgoi”, “St. Rafailo Banatski”(Serbia) și “Canon”, formațiile “Bega Blues Band”, “Survolaj”, “Nightlosers”, “Cargo”, “Zdob și Zdub” soliști de marcă cum ar fi Ștefan Ruha, Alexandra Guțu, Kathleen Evans, Gabriel Croitoru și alte orchestre simfonice internaționale. Concertul în care a fost prezentă formația “Zdob și Zdub” a reușit să atragă un număr record de 2000 de oameni.
Sursa: EVZ.ro, Speotimiș.ro
Dicționar:
Paleolitic – prima epocă din istoria omenirii, cunoscută și drept epoca pietrei cioplite, cuprinde cea mai lungă perioadă de timp ) între 1.000.000 și 10.000 / 8.000 î.Hr.)
Mezolitic – epocă denumită și Epipaleolitic, încadrată aproximativ între 10.000/8.000 și 5.500 î.Hr.,
Neolitic – Neoliticul este penultima epocă a preistoriei și cea mai scurtă, ea a urmat după mezolitic și a precedat epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră lustruită și metalurgiei primitive a cuprului, prin apariția agriculturii primitive, a creșterii vitelor și a olăriei.
Meloman – Persoană care iubește cu pasiune muzica.
Stalactite – Depunere calcaroasă de formă conică fixată cu baza pe tavanul unei peșteri
Stalagmite – Depunere calcaroasă de formă conică fixată cu baza pe podeaua unei peșteri