Ați auzit de basme cântate? Vă amintiți de cele scrise, nu de mult, pe portalul ȘTIRI PENTRU COPII în legătură cu basmele povestite prin viu grai. Recent însă, am discutat cu un artist special care ”spune” basme prin muzică. El cântă basmele și spune că ”băsmuiește”.
Daniel Dorobanţu este un pionier al muzicii ambientale în România. Lucrările sale de artă au fost comandate şi promovate de Institutul Cultural Român sau Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara şi au fost menţionate de unele dintre cele mai importante publicații din lume, precum The New York Times şi The Guardian.
Daniel Dorobanțu este primul artist român care a intrat în colecția permanentă Ars Electronica Center din Linz. Acesta este cel mai important centru de expunere al artei electronice din lume. Noi am vrut să știm cine este Daniel Dorobanțu, artistul care susține în cele mai inedite spații, Concerte de Basm. Cel mai recent concert a avut loc într-o biserică gotică din Timișoara, Millenium. Și am aflat.
Este un specialist în informatică care a renunțat la coduri și date pentru notele muzicale. Astăzi are lansate 12 albume, iar în curând va lansa unul nou. Toți am citit basme în copilărie, însă Daniel Dorobanțu le-a transpus în concert. Muzica lui inspiră pace și armonie. Este muzică electronică realizată folosind cele mai noi tehnologii ale momentului, în care adaugă elemente clasice, iar rezultatul e un ritm care trimite ascultătorul la visare.
Închide ochii şi lasă-te purtat spre mistere noi, asta ai de făcut dacă ajungi la un concert susținut de tânărul din Timișoara.
ȘTIRI PENTRU COPII: Au fost 12 ediții de Concerte De Basm. De unde a pornit această idee?
Daniel Dorobanțu: A început demult și s-a tot cristalizat. Practic, la un moment dat, prin 2010 aveam dificultăți în a răspunde întrebării ”Ce muzică faci?” Nu reușeam să le comunic celor care mă întrebau trăirile mele legate de această muzică, dădeam explicații mult prea specializate. Mereu menționam cuvinte precum electronică, ambiental, muzică de contemplație, iar lumea mă asculta însă nu rezona.
Eu mi-am dorit să găsesc o formă de a comunica mai bine. Am cercetat trei ani acest subiect, legat de muzica pe care o fac. M-am întors la bază și am început să mă investighez. Cum e pentru mine? Ce efecte are asupra mea? Am vorbit cu diferiți oameni să văd când rezonează ei cu mine la explicarea acestei muzici.
Așa am ajuns la concluzia că eu spun povești, dar în aceste povești, pe lângă modalitățile de expresie contemporane folosesc câteva ingrediente specifice basmului precum sfera de uimire față de realitate, mister și necunoscut. Desigur că am fost mereu într-o aventură în artă și mereu vreau să păstrez asta. Pe lângă acestea, am descoperit că vreau să transmit povești mitologice, nu în mod tradițional, dar cu același efect.
(Concert De Basm împreună cu Dora Gaitanovici în Biserica Millenium, Timișoara, 13 Octombrie (Foto: Mihai Surdea)
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce înseamnă concert de basm?
Daniel Dorobanțu: Concertul de basm este un concert care te ajută să găsești un mister profund în tine însuți. Concertul este visare, liniște, armonie, călătorie. Basmele sunt povești mitologice specifice poporului nostru cu anumite caracteristici speciale care le deosebesc de alte povești.
Basmul pune accent pe starea de uimire și pe modul în care prezintă relația dintre cunoscut și necunoscut, lumea aceasta și cealaltă. Eu spun basme noi, băsmuiesc. Basmele acestea au ingrediente specifice vremurilor de azi. Nu repet basmele tradiționale, însă doresc să produc același efect azi și pe viitor.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum ai început să faci muzică?
Daniel Dorobanțu: Am început muzica cu mult timp în urmă. Țin minte că eram pasionat de computere. Cred că am fost primul copil din grupul meu de prieteni care avea posibilitatea de a introduce şi a scoate sunet din computer, într-un timp când aceste lucruri erau noi. Îmi amintesc momentul când un vecin, pasionat de muzică, a aflat acest lucru şi mi-a cerut ajutorul. Practic, am început prin a-mi asista prietenul în producție muzicală, fără a simţi în prealabil o chemare în acest sens.
Pasiunea mea pe atunci era grafica, ilustraţia şi tot ce ţinea de arta vizuală. Pe atunci studiam matematică și informatică, adoram computerele. Când am intrat în domeniul muzicii mi s-au deschis porţile, am cunoscut repede alţi muzicieni care m-au invitat în grupul lor şi mi-am dat seama că universul interior putea fi exprimat mai uşor în sunete decât în arte vizuale. Așa a început totul în 1993, iar în 1995 am făcut publică muzica mea. În 1999 erau publicate trei albume.
Cred că nu e niciodată prea târziu să te reinventezi. Recomand un restart cât mai des. Să trec de la ştiinţe la artă a fost o dezvoltare teribilă, o expandare fabuloasă. Sunt căi distincte care lucrează perfect împreună. Sunt pasionat de ştiinţă și în prezent. Arta se poate îmbina uşor cu ştiinţa şi te ajută să parcurgi aventura vieţii şi să te apropii de tainele acesteia.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum erai în copilărie?
Daniel Dorobanțu: Cred că părinţii mei pot răspunde mai bine. Din copilărie mi-a plăcut să fiu uimit. Eram foarte de curios, de asta îmi aduc aminte ca de o stare constantă. Bunicii mei erau foarte tehnici, iar părinţii mei umanişti. În jurul meu era pe o parte aplecarea spre ştiinţă şi viziunea ei şi pe cealaltă era arta, cultura și spiritualitatea. În trecut iubeam matematica, dar făceam multe trăsnăi.
Ţin minte că directorul liceului nu știa dacă să mă pedepsească pentru absenţe sau să mă felicite pentru locul I la Olimpiada de informatică.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce basm stă la baza creației tale?
Daniel Dorobanțu: Nu există un basm anume, dar există o carte care mi-a plăcut mereu, din copilărie: ”Basmele Omului” de Vladimir Colin, într-o ediţie veche din 1952. Vechimea cărții îi dădea un aer de mister, iar acum recitesc cartea aceasta o dată pe an, cel puţin. Simt că îmi dă noi şi noi trăiri.
(Reporterul ȘTIRI PENTRU COPII, Mădălina Liedl și Daniel Dorobanțu în timpul interviului)
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât durează realizarea unei piese?
Daniel Dorobanțu: Durează foarte mult să o termin. Baza sau prima schiţă e instantanee, vine de la sine când mă pun să lucrez. În ultimii ani parcă stau mai mult timp pe o piesă deoarece îmi place să lucrez la mai multe în paralel. Lucrez o vreme la ea fie în studio, fie acasă şlefuind sunetul şi apoi o pun deoparte, să o uit. Între o lună şi trei luni las piesa deoparte şi apoi o redescopăr, o privesc diferit, poate chiar apar unelte noi cu care intervin asupra ei ca să o fac mai bună. Reiau ciclul acesta cu revizuirea piesei după un timp, cam de trei ori, până ajung să fiu complet mulţumit.
Atunci când mă gândesc la producție muzicală mereu îmi trece prin cap imaginea celor care fac săbii tradiţionale în Japonia, care bat fierul şi îl împăturesc apoi repetă acţiunea până când metalul devine elastic, frumos, fără impurități și echilibrat. Cred în lucrarea cu timp şi asta îmi dă multe nivele de percepţie deoarece aceeaşi piesă în momente diferite, în zile diferite îmi comunică altceva. Este un tot unitar, dar are multe porţi de intrare. Lucrez aşa de cinci ani, aproximativ.
Inginerul de sunet îmi ascultă toate piesele şi mă ajută să realizez tehnic ceea ce ştiu că trebuie făcut. De obicei trimit un demo prietenilor, să asculte şi să îmi spună părerea lor. Demo-ul ajunge la aproximativ primele 10 persoane din lista de chat, practic la cei cu care vorbesc online cel mai des în perioada respectivă, și nu toți au neapărat legătură producția muzicală. E un fel de a a gândi în afara cutiei.
ȘTIRI PENTRU COPII: Muzica are propriul limbaj. Care este mesajul principal transmis de muzica ta?
Daniel Dorobanțu: Nu există un mesaj anume la nivel de idee. Muzica trebuie trăită. Cine este atent găseşte un întreg ţinut de explorat. Arta, în general, este o aventură pentru mine şi vreau să o împărtăşesc tot timpul cu alţi ”călători” şi mai ales să le arăt ţinuturile ce le descopăr tuturor celor care au timp și interes în această călătorie. Eu mă las în voia inspirației şi mă mir.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce presupune arta video și experimentul multimedia?
Daniel Dorobanțu: Experimentul în sinea lui este o încercare. Este senzația aceea de a fi surprins. Nu știi ce îți iese. Un experiment ține de aventură, practic devine felul adultului de a se juca. În experimentele multimedia se întâlnesc mai multe tipuri de artă simultan.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce sfaturi le dai copiilor care ne citesc?
Daniel Dorobanțu: Muzica nu trebuie să fie neapărat o profesie. Eu le recomand să practice o formă de artă într-un mod plăcut lor. Arta este utilă în viaţă, te ajută să vezi lumea altfel, să te cunoşti pe tine însuţi şi să te trasformi într-un adult împlinit și fericit.
Dicţionar
A investiga = a cerceta
Piesă demo = prima versiune a unei piese
Experiment = metodă de cercetare științifică prin care se încearcă, se urmărește un fenomen.
Trăsnaie = faptă ieşită din comun, năstruşnică, extravagantă; năzbâtie, poznă; idee năstruşnică; născocire ciudată
Pionier = deschizător de drumuri noi / inventator
Umanism = mișcare intelectuală europeană din epoca Renașterii care are omul în centru. În prezent folosim termenul pentru a ne referi la persoanele care studiază sau au o afinitate pentru științele socio-umane (limbi, istorie, sociologia) și artă
Spiritualitare = calitatea, caracterul a ceea ce este spiritual. Are legătură cu Divinitatea
Mister = ceva necunoscut încă, nedescoperit
Povesți mitologice = legende
Inginer de sunet = persoană care se ocupă de echipamentele de sonorizare în teatru, film sau concert
Mădălina Liedl