Îingrijorator: 1 din 3 copii cu vârsta mai mică de 5 ani este fie subnutrit, fie supraponderal
Într-un raport emis de UNICEF s-a constatat faptul că cel puțin 1 din 3 copii cu vârsta mai mică de 5 ani este fie subnutrit, fie supraponderal iar aproape 2 din 3 copii cu vârste între șase luni și doi ani nu primesc alimentele adecvate pentru dezvoltarea corectă a creierului și a corpului. Acest lucru îi expune pe copiii afectați la diferite riscuri precum dezvoltarea insuficientă a creierului, capacitatea slabă de învățare, imunitate scăzută, infecții și în, unele cazuri, deces.
Acest raport este cea mai cuprinzătoare analiză realizată în secolul XXI în ceea ce privește malnutriția de orice fel la copii. El prezintă cele trei tipuri de malnutriție prezente la copiii cu vârsta de sub cinci ani: subnutriția, adică lipsa cantității necesare de hrană, “foamea ascunsă”, care este determinată de lipsa substanțelor necesare în alimentație, și supraponderabilitatea, arătând că, în lume:
149 de milioane de copii sunt subdezvoltați fizic, ei fiind prea scunzi pentru vârsta lor;
50 de milioane de copii sunt epuizați sau prea slabi pentru înălțimea lor;
340 de milioane de copii (1 din 2) suferă de lipsă de vitamine și substanțe nutritive esențiale, precum vitamina A și fierul;
40 de milioane de copii sunt supraponderali sau obezi.
Raportul mai trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea alimentării bebelușilor cu lapte praf, doar 42% dintre copiii cu vârsta de sub șase luni fiind hrăniți cu lapte matern. Acest fapt se datorează unui marketing incorect care promovează acest obicei și a lipsei unui program de promovare și sprijinire a alăptării.
Pe măsură ce cresc, copiii din mediile urbane dar și din cele rurale sunt din ce în ce mai expuși la alimente nesănătoase. 42% dintre adolescenții care frecventează școala consuma băuturi carbogazoase îndulcite cel puțin odată pe zi iar 46% mănâncă fast food cel puțin odată pe săptămână. În țările cu venituri mari, aceste procente ajung la 62% și, respectiv, 49%.
Ca rezultat, între anii 2000 și 2016 rata obezității și a supraponderabilității la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani s-a dublat, de la 1 din 10 copii ajungând la aproape 1 din 5. Comparativ cu anul 1975, acum suferă de obezitate de 10 ori mai multe fete și de 12 ori mai mulți băieți.
Ca răspuns a acestei crize de nutriție, UNICEF lansează un apel de urgență către guverne, companii, donatori și familii, cerându-le ajutorul pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor prin:
Stimularea producției de alimente sănătoase și comercializarea lor
Sporirea educației alimentare și folosirea legislației pentru a reduce cererea de alimente nesănătoase (de exemplu, taxa de zahăr)
Etichetarea produselor alimentare cu informații exacte și ușor de înțeles de către copii și adolescenți și măsuri de control mai stricte asupra comercializării produselor nesănătoase
Mobilizarea sistemelor de sprijin – sănătate, apă și igienă, educație și protecție socială – pentru ca toți copiii să beneficieze de efectele unei alimentații adecvate.
Colectarea, analizarea și utilizarea datelor pentru a fundamenta măsurile și a monitoriza progresele în lupta împotriva alimentației nesănătoase.
Miro Diaconu
Dicționar:
UNICEF- “Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite” este o organizație non guvernamentală cu sediul în New York care oferă sprijin copiilor și mamelor din țările în curs de dezvoltare.