Descoperire senzațională în România. Biologii sunt uimiți ce animal au găsit
Biologii români au făcut ”cea mai mare mică descoperire”. Nu e o glumă, ci o treabă cât se poate de serioasă.
În Lacurile Fălticeni din județul Suceava a fost descoperită o nouă specie de crustaceu microscopic, sau copepodă, numită Sinodiaptomus sarsi.
Aceste crustacee invizibile aproape cu ochiul liber se dezvoltă în mare parte în apele încet curgătoare și în cele stătătoare și sunt foarte importante pentru pești deoarece reprezintă una dintre principalele surse de hrană pentru ei. Rudele acestor micro-crustacee, “puricii de baltă” sunt adesea cumpărați de la Pet-shop-uri ca hrană pentru peștii ornamentali, adică cei din acvarii.
Spre deosebire de alte viețuitoare care sunt studiate direct în natură prin observații, copepodele trebuie studiate în laborator la microscop deoarece sunt foarte, foarte mici. Au maxim 2 milimetri.
Sinodiaptomus sarsi, după cum e numit științific crustaceul descoperit a fost găsit accidental, în noiembrie 2018 după ce biologul Éva Váncsa i-a trimis colegei sale Karina Battes o fiolă cu apă prelevată din Lacurile Fălticeni. În apa prelevată s-au găsit diferite specii de copepode.
După numeroase testări s-a observat că doi masculi nu aparțineau niciuneia dintre speciile cunoscute. “După ore întregi de căutări, am reușit să identific specia și, când am ajuns la Sinodiaptomus sarsi, mărturisesc că a fost o surpriză totală. Nu doar specia, dar și genul sunt noi pentru fauna de copepode calanoide a României, care număra înainte de această descoperire 24 de specii”, a declarat Karina Batttes, pentru Rador.ro.
Aceste micro-crustacee trăiesc în Asia. Prima dată în Europa au fost menționați în Ucraina, acum cinci ani. Spre deosebire de descoperirea făcută acolo, populația de Sinodiaptomus sarsi găsită în România se dovedește a fi una foarte numeroasă, specialiștii identificând atât pui cât și adulți.
O altă descoperire importantă, a anunțat-o anul acesta cercetătorul Lucian Pârvulescu. Este vorba de o specie de rac unică în lume, în Munții Apuseni. “Racii din Munții Apuseni sunt total diferiți din punct de vedere genetic față de toți ceilalți raci din Europa”, a relatat specialistul, conform presei.
Dicționar: Crustaceele sunt o clasă de animale în general acvatice, cu corpul acoperit de o carapace chitinoasă. Exemple de crustacee: crabii, homarii, racii și creveții.